promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Németországban kezdi a Facebook a kamuhírek kiszűrését
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Facebook a Correctiv nevű német független, nonprofit tényfeltáró újságíró munkaközösséggel együttműködve vezeti be álhírszűrű eljárását, várhatóan heteken belül. A tervek szerint a Correctiv munkatársai megvizsgálják a portál felhasználói által álhírként megjelölt tartalmat - bejegyzést, megosztott cikket -, és ha valótlanságot tapasztalnak, akkor egy figyelmeztetést fűznek hozzá. Ezt úgy fogják nevezni, hogy a felhasználó flaggeli a kamunak tűnő hírt. Innentől a gyanús hírek természetesen jóval kevesebbszer fognak megjelenni az üzenőfalakon. A német kormány persze már nagyon be volt pipulva, és azt fontolgatták, állhírenként 500 ezer euróra kellene büntetni a Facebookot, aki pedig terjeszti, annak öt év börtön járhatna. Már csak azért is volt pánik emiatt, mert közelednek a német választások.

„Nem mi akarjuk eldönteni, hogy mi az igazság, és ezt nem is várják el tőlünk, ezért együtt kell működnünk külső partnerekkel, szakértőkkel” - mondta Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója. Sandberg a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a társaság betartja a német törvényeket, így a jogsértő tartalmakat bejelentésre törlik, de minden egyéb gond "társadalmi kihívás", amellyel csak a politikával és a civil társadalommal együttműködve lehet megbirkózni.

Nem a Facebook fogja eldönteni a német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást - mondta Sheryl Sandberg, hozzátéve, hogy „mi technológiát fejlesztünk, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy megosszanak tartalmakat, de nem írunk és nem szerkesztünk cikkeket.”

faceshare
Az interneten mutatkozó álhírterjesztés, lejáratás és gyűlölködés a német belpolitika egyik fontos témája. A kormány törvényben kívánja rögzíteni a közösségi portálok kötelezettségeit. A még formálódó tervek szerint a portálok üzemeltetőinek 24 órán belül törülniük kell a felhasználók által bejelentett sértő, gyűlölködő vagy hamis tartalmakat, különben pénzbüntetést kapnak. Kiemelték, hogy nem cenzúráról van szó, hanem arról, hogy az online közegben is mindenki védekezni tudjon a rágalmazás ellen.
 
A politikának meg kell tanulnia kezelni a többi között az álhírportálok és a manipulációra kifejlesztett, algoritmusok által vezérelt "véleményerősítő" eljárások és "trollok" révén kialakult új környezetet, és szükség esetén szabályoznia is kell - fejtette ki Angela Merkel, hangsúlyozva az interneten mutatkozó gyűlölködéssel szembeni fellépés fontosságát.

Nálunk nagyobb probléma, hogy a Facebook kamu gyógymódokkal, áll halálhírekkel, és eszeveszett baromságokkal van olykor tele. A tesztidőszak után kiderül, a Facebook legközelebb melyik országban, és nyelven akarja bevezetni az újítást, de nekünk is nagy szükségünk lenne rá. Közben nyugodtan böngészgessük a HVG listáját, amin a kamuoldalakat szedték össze, ide kattintva el is érjük. (Torony, MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás