promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bemutatjuk, mit tud az új MacBook Pro
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az eddig modellekhez képest még vékonyabbak lettek az új gépek, a 13"-os modell mindössze 1,5 cm vastag, ami elképesztő! Ehhez szükség volt a 12-es MacBookoknál már bevetett teljesen újszerű billentyűzetre, ami egyszerűen fantasztikus. Megnőtt a touchpad, ami mindig jó. További fejlődés, hogy még gyorsabb lett a gép, persze megkapta a legújabb Intel processzorokat és vadonatúj az SSD meghajtó is, ami mostmár 3,1 gigabyte adatot képes másodpercenként írni vagy olvasni. Ez egyszerűen elképesztő, 1 DVD lemeznyi adat kiolvasása mindössze 1,5 másodpercig tart. Ha volna egy ugyanilyen gyors másik meghajtó, akkor 1,5 másodperc alatt át is lehetne másolni ugyanennyi adatot. Nem olyan régen ez még 10 percet is igénybe tudott venni.

A képernyő eddig is az egyik legjobb volt a piacon, a mostani viszont még jobb lett. 67%-kal nagyobb a fényerő, 25%-kal több szín, és 67%-kal nagyobb kontraszt jellemzi az új kijelzőt. Erre kíváncsiak leszünk, mert a "régi" modell kijelzője is bámulatos volt.

Megújult a hangszóró rész is, most már akár két és félszer erősebb is lehet a basszus, és akár 58%-kal is erősebb a hangerő. Mondjuk meg őszintén, a hangminőség terén volt is min javítani, kíváncsiak leszünk rá, milyen lesz az új modell hangzása.
 
Csatlakozók terén is újított az Apple, és talán sokaknak nem fog tetszni, de mostantól a jack csatlakozón kívül a MacBook Pro gépeken sem lesz más csatlakozó, csak és kizárólag USB-C, amit az Apple Thunderbolt 3-nak hív, más megnevezés szerint pedig USB 3.1-ként is találkozhatunk vele. Ebből 2 vagy 4 db van a gépen (modell függő), ami magában hordozza a lehetőséget, hogy akármelyiken keresztül tölthetjük a gépet, ami üdvözítő, mert van, aki számára a bal oldali csatlakozás volna kényelmes, van, akinek pedig a jobb oldali. Ez mostantól nem gond. Viszont mindent csak átalakító adapterek segítségével fogunk tudni csatlakoztatni a géphez, legalábbis eleinte. Pendrive ugyan már van USB-C csatlakozóval, de külső monitort, TV-t, hagyományos pendrive-ot, és egyéb eszközöket csak átalakító segítségével csatlakoztathatunk. Még a saját gyártású iPhone-t is! A megjelent a hagyományos ezüst mellett a space gray szín is, így a férfiak választhatják a telefonjukhoz a sötétebb árnyalatú gépet is.

Ezek eddig mind szép és jó dolgok, és tényleg a végletekig csiszolt tudás és funkció mind, és valóban mindenben lekörözik a konkurensek tudását. De továbbra sincs meg a csoda, hisz ezeket többé-kevésbé eddig is tudták a korábbi modellek is. Nem ezen a szinten, de tudták.

apple2
Az Apple viszont dobott egy nagyot. Figyeljünk, 1-2 éven belül a többi gyártó másolni fogja! A hagyományos legfelső gombsort ugyanis eltűntette az Apple, vagyis mostantól nincs ESC, F1, F2, F3, ... F12 gomb. A helyén egy OLED kijelző található, ami multitouch felületet kapott, vagyis egyszerre többujjas érzékelő van beépítve. És a jobb oldali sarokba egy ujjlenyomatolvasó, az iPhoneokból és iPadekből ismert Touch-ID 2. Az Apple Touch Bar nevet adott ennek a felületnek.
 
De mit tud ez a Touch Bar? A képernyőn aktív programok és ablakok kezelő gombjai kerülhetnek ide, így még gyorsabban lehet elérni őket. Ez persze folyamatosan változik, függően attól, hogy mit csinálunk éppen a gépen. És persze személyre szabható.

Például internetezés közben a billentyűzetről nem kell felemelni a kezünket, egyszerűen a Touch Barról nyithatunk fel egy új fület, és folytathatjuk a böngészést. Ugyanígy ott lapozhatjuk a fotóinkat, vagy tekerhetünk egy videófelvételben. Üzenetküldéskor pl. megjelenhetnek itt a gyakran használt smile és emoticon ikonok, így üzenetírás közben egyszerűen olyan, mintha egy smile billentyűzetünk is lenne. A lehetőségek végtelenek, a programozókon a sor, hogy minél jobban kihasználják ezt a felületet.

Tényleg zseniális, és tényleg soha, sehol nem volt még ilyen vagy ehhez hasonló. Ez valóban egy kisebb forradalom, és szinte biztos, hogy másolni fogják más gyártók is. Kérdés, hogy a Windows hogyan és miként fogja tudni kezelni ezt a felületet.

Az ujjlenyomatolvasóval természetesen feloldhatjuk a számítógépet, valamint annak segítségével használható az Apple Pay online fizetési rendszer is. A hagyományos ujjlenyomatolvasós laptopokhoz képest a különbség itt annyi, hogy nem kell lehúzni az ujjunkat, elég mindössze odaérinteni, és a másodperc tört része alatt máris felismeri az ujjunkat a gép. A másik érdekesség, hogy ha felhasználót szeretnénk váltani, akkor nem szükséges kijelentkezni, majd a másik felhasználónak belépni, elegendő mindössze a másik felhasználónak odatenni az ujját, a gép pedig azonnal profilt vált.

apple3
Természetesen senki se várja az Apple-től, hogy olcsó legyen. Nem is lett az. Az alap modell 8GB memóriával és 256GB háttértárral 550 ezer forintba kerül, ami nagyjából megegyezik az eddigi 540 ezer forintos árral. A probléma hogy az igazi áttörést hozó Touch Bar ebben a modellben nincs benne, és itt csak 2 db USB-C csatlakozó van a gépen.
 
Ha szeretnéd a Touch Bart, akkor a következő modellt kell választanod, ami teljesítményét tekintve szinte teljesen megegyezik az előbb említett modellel, de már 4 db USB-C van rajta, valamint a Touch Bar. Az ára pedig röpke 650 ezer forint.

De a csúcs 13"-os gép akár 730 ezer forintba is kerülhet, és akkor még nem is említettük a 15"-os modelleket. Itt már mindegyik megkapja a Touch Bart és a 4 db USB-C csatlakozót, valamint i7-es processzorokkal szerelik őket. Az olcsóbbik modell 880 ezer forintért vihető haza, a drágábbik pedig 1 millió forintnál is többe kerül egy kicsivel.

Úgyhogy még Apple viszonylatban is nagyon, de nagyon drágák lettek az új MacBook Pro gépek. (Mastermind számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás