promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig imádjuk a béna jelszavakat
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Természetesen számos módszer létezik egy fiók feltörésére, de a legprimitívebb egyszerűen a próbálgatás. Ilyenkor semmi mást nem kell tenni a rosszakaródnak, mindössze találomra bepötyög néhány lehetőséget, és bízik abban, hogy valamelyikkel betalál. Ez természetesen csak akkor jöhet össze neki, ha egyszerű jelszavad van. Ha az elkövető netán ismer Téged, és a jelszavad valamilyen személyes kötődésű (pl. a neved, a születési dátumod, vagy ezek kombinációja, stb.), akkor még egyszerűbb a dolog. Sokan egyszerűen a keresztnevüket adják meg jelszónak. Ez akkor a legszebb, ha a név az e-mail címűkben is szerepel. Azonban lássuk a listát, ami az elmúlt évekhez képest nem sokat változott. Azonban még mindig vezet az „123456”.

Top 10 jelszó:

1. 123456
2. password (magyarul: jelszó)
3. 12345678
4. qwerty (angol kiosztású billentyűzeteken a felső betűsor balról haladva)
5. 12345
6. 123456789
7. football
8. 1234
9. 1234567
10. baseball

A legjobb, ha a jelszónak semmi köze hozzád, a családodhoz, vagy a munkádhoz. Legjobb, ha teljesen értelmetlen karaktersorozat, van benne kis és nagybetű, szám, speciális karakter, és persze relatíve hosszú (min. 8-10 karakter). Ideális esetben minden fiókhoz más-más jelszót kellene használni, és persze időközönként cserélgetni. Persze kénytelenek vagyunk olyat találni, amit meg is tudunk jegyezni.

Az emberi agy értelmes szavakat és szóösszetételeket képes könnyedén megjegyezni, teljesen értelmetlen karaktersorozatot viszonylag nehezen. Viszont az értelmes szavak könnyedén feltörhetők. Kivéve, ha egy kicsit megfűszerezed őket.

pass2
Válassz ki egy szót jelszavadként. Nézd meg, mely betűket tudnád kicserélni számokra úgy, hogy mégis ugyanaz a szó maradjon. Például az "o" betűket nullára, vagy az "i" betűt egyesre, a nagy "E" betűt hármasra, stb. Az "a" betűt simán cserélheted "@"-ra, és így tovább. Az elejét vagy végét megfűszerezheted egy speciális karakterrel (aláhúzásjel, vagy valami hasonló). és persze 1-2 betűnél válthatsz a kis és NAGYbetűk között is.
 
Ha bizonyos időközönként szeretnéd cserélni a jelszót a nagyobb biztonság érdekében (pl. banki hozzáférésnél ajánlott), akkor a legegyszerűbb, ha csak valamelyik karaktert cseréled egy bizonyos logika mentén, amit csak Te ismersz.

A módszer teljesen mindegy, hogy mi. Találj ki bármit, a lényeg, hogy a logikája a sajátod legyen, így ha nem is jut eszedbe hirtelen a jelszó, a felépített logikát követve könnyedén rá fogsz jönni. Ezek azért fontosak, mert a kódtörő programok többnyire lexikonokból szemezgetnek, és úgy próbálnak rájönni a jelszavadra. Az én jelszavam holt nyelvből származik, tehát ma már nem használatos, és csak én ismerem. Természetesen speciális karakter is van benne, de számomra könnyen megjegyezhető.
 
Van egy helyes kis weblap, ahol megnézhetjük, mennyi idő alatt törnék fel a jelszavadat. Ezt ide kattintva tesztelgethetjük. (Mastermind számítástechnika, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás