promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vajon a fényes vagy a matt kijelző a jobb?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A matt kijelző tagadhatatlan előnye, hogy kevésbé tükröződik, mint a fényes kijelzők és mattságából adódóan picit kevésbé könnyen koszolódik, nem látszik meg rajta a legapróbb porszem is. Hátránya viszont, hogy nehezebben tisztítható, és nem tűnik olyan szépnek rajta a kép. Tisztítani csak és kizárólag kifejezetten LCD monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt. Az ablaktisztító folyadék és más alkohol tartalmú tisztítók használata kifejezetten ellenjavasolt.

A fényes kijelző előnye, hogy szebbnek látjuk a képet rajta. Hiába ugyanakkora a felbontás, mint egy matt kijelzőn, mégis a színek élénksége miatt szebb az összhatás. Hátránya, hogy sokkal jobban tükröződik, és még a legapróbb kosz és folt is azonnal látszik és nagyon idegesítő tud lenni. Szóval ha a gépet sokat használjuk a szabadban, akkor nem igazán ajánlott ezt választani. Tisztítani ezt is elsősorban monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt, de ezeknél a képernyőknél óvatosan akár ablaktisztító folyadék is bevethető.

De mi a helyzet az úgynevezett üveg kijelzőkkel? Itt igazából nem a kijelző üveg, csak előtte a burkolat. Ennél a megoldásnál ugyanis a kijelző panel előtt egy üveglap van. Előnye, hogy így tudják a legszebbnek tűnő képet biztosítani, valamint az egyébként eléggé sérülékeny kijelzőpanelt is védi az üveg. Hátránya, hogy az előzőkhöz képest még jobban tükröződik és méginkább látszik rajta a legapróbb kosz is. Korábbi MacBook-oknál előfordult, hogy az üveglap és az LCD panel közé bekerült a por, ami gyakorlatilag kitakaríthatatlan. Ezt kitakarítani csak szervizben lehet teljes szétszerelést követően, ami egyrészt macerás, másrészt drága és persze idegesítő is.

Tisztítani viszont szinte bármivel lehet, akár tömény gyógyszertári alkohollal is, így a legmakacsabb kosz is jól eltávolítható. Mivel az üveg kemény, ezért viszonylag nehezen karcolódik, de azért érdemes portalanítani egy puha ronggyal, és csak utána takarítani keményebben.

Ha csak a képminőséget nézzük, akkor az üveg előlapos a győztes, a fényes a második, és a matt a harmadik. Ha a tükröződés a legfontosabb szempont, akkor a sorrend pont fordított. (Mastermind számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás