promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi is az intelligens ház?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem is túl régen egy házban a konnektorokon és a lámpákon kívül a TV-hez kellett csak vezeték, és itt nagyjából véget is ért egy ház felszereltsége. Ezzel szemben egy modern, úgynevezett intelligens ház úgy néz ki, hogy van egy központi számítógép (ez a rendszer agya), és még a legegyszerűbb villanykapcsoló jele is ehhez a központi egységhez fut be, de ugyanide jön a klíma és fűtésvezérlés, a kaputelefon, a kamerarendszer, az elektromos redőny, egyéb árnyékolók, netán szauna vagy uszoda vízhőmérsékletét kezelő vezérlés is. És a lehetőségek természetesen kimeríthetetlenek, mindig lesz egy újabb terület, ami ráköthető a ház intelligens központjára.

A rendszer lényege, hogy ezen a központi egységen keresztül a ház minden ide bekötött részét elérhetjük és vezérelhetjük. A rendszerhez tartoznak vezérlőtáblák is, amik tulajdonképpen egy táblagéphez hasonlítanak. Ezeket aztán a ház bármely részére el lehet helyezni, így teljesen mindegy, hogy a ház melyik részén vagy, le tudod engedni egy másik helyiségben a redőnyt, felkapcsolhatod a lámpát, vagy bekapcsolhatod a szellőztetőrendszert, kinyithatod a kaput, stb. Természetesen különféle jogosultsági szintek állíthatók be felhasználónként, így pl. a gyerekek nem tudják elállítani a fűtést vagy kinyitni a kaput, de a redőnyt és a világítást kapcsolgathatják. Kivéve például a szülői hálóét, ha onnan kizárjuk őket a rendszerből.

Izgalmas és érdekes, de még durvább, ha a központi agyát a rendszernek internethez csatlakoztatod. Ekkor ugyanis az internetkapcsolaton keresztül akár az okostelefonodról vagy táblagépedről is vezérelheted a házadat, a világ bármely pontjáról. Ha például nyaralsz, akkor is elindíthatod a szellőztető rendszert, hogy ne legyen állott a levegő a házban mire visszaérsz, de elő is fűthetsz vagy hűthetsz, hogy kellemes legyen a levegő hőmérséklete, amikor belépsz a házba.

smarth2
Egy ilyen intelligens ház kialakítása jóformán csak új építésnél lehetséges, meglévő háznál egyszerűen olyan mértékű átalakításokat igényelne, ami nem éri meg. Na persze kérdés, hogy egyáltalán új háznál mennyire éri meg, hiszen rendkívül drága dolgok ezek, függően attól, hogy mennyi funkciót szeretnél intelligenssé varázsolni, nem nehéz a 10 millió forintos szintig eljutni, de ennek többszörösét és láttunk már.
 
Minden esetre olyannyira nő az igény ezekre a megoldásokra - melyek idővel bizonyára sokkal olcsóbbak és elérhetőbbek lesznek - hogy az Apple például a szeptemberben érkező iOS 10 operációs rendszerébe (mely az iPhone-okon és az iPad-eken fut) már rendszer szinten integrált be intelligens ház vezérlő alkalmazást.

Ha olcsóbb megoldás, akkor félintelligens ház

Ha például vásárolsz egy klíma berendezést, akkor kis körültekintéssel választhatsz olyan modellt, mely WiFi képes (vagy opciós WiFi kártya vásárolható hozzá), és a klímád így rá tud kapcsolódni a routeredre. A telefonodra pedig tudsz letölteni egy külön kis programot, amely segítségével vezérelhető a klíma. Ez házon belül megoldás, ha házon kívülről is szeretnéd vezérelni a klímádat, akkor pedig egyszerűen egy átjárást kell biztosítani a routereden, és máris biztosított a lehetőség arra, hogy a világ bármely pontjáról be tudd állítani az otthoni hőmérsékletet.

Természetesen ugyanilyen módon lehet modern kazánokhoz is vásárolni hálózati modult, és néhány szauna is képes a routeredhez csatlakozni, ahogyan riasztórendszerek, kaputelefonok is.

Létezik például olyan kaputelefon, amelynél ha nem reagálsz a csengetésre, akkor átirányítja a csengetést a telefonodra, ahol látod még a kamera képét is, és a telefonodról nyithatod ki a kaput - ha szeretnéd. Sőt, ha egyáltalán nem reagáltál a csengetésre, akkor lefotózza azt, aki csengetett, és elküldi Neked a telefonodra, hogy tudd, ki keresett, amíg Te távol voltál.

Tehát így modulárisan is lehet egy-egy kütyüt intelligenssé és akár okoskészülékről vezérelhetővé tenni, és bár nem lesz olyan integrált és "gyári" megoldás, mint egy teljes intelligens ház rendszer, de könnyedén megvalósítható egy már meglévő otthonban is, ráadásként költségek terén sem megfizethetetlenül drága. Csak egy példa, hogy mit értünk az alatt, hogy nem megfizetethetetlen: egy WiFi vezérlésű klíma 20-30 ezer forinttal kerül többe, mint egy hagyományos, csak távirányítóval vezérelhető. Ennyit már megérhet, hogy a hazaérkezésed előtt fél órával telefonról elindítod, hogy mire hazaérsz, már kellemes legyen a levegő. (Mastermind számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás