promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
170 millió eurós bevétel kiesést okoz, hogy zenéket torrentezünk
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A 170 millió euró veszteségből 57 millió euró a fizikai hanghordozók piacához és 113 millió euró a digitális termékek forgalmához köthető. A zeneipar által elszenvedett veszteség aránya elérte a forgalom 5,2 százalékát. A kapcsolódó szektorok és az állam bevételkiesését is figyelembe véve ez az értékesítési veszteség összesen 336 millió euróra tehető. Természetes, hogy az illegális tartalmak felhasználásának növekedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett a fizikai hanghordozók és a digitálisan elérhető zenei tartalmak forgalma. A tagországok közül a legnagyobb közvetlen bevételkiesést a saját hangfelvétel-iparában Nagy-Britannia szenvedte el 48,6 millió euróval, ami a brit zenei piac 5,7 százalékának felelt meg.

A második helyen Németország, a harmadikon Franciaország áll 40,4 millió és 26,4 millió euróval. Ehhez járul hozzá a kapcsolódó iparágak és az állami szektor közvetett vesztesége, amely Nagy-Britannia esetében további 30, Németország esetében 26, Franciaország esetében 21 millió euró veszteséget jelent.

Magyarország a lista 16. helyét foglalja el viszonylag alacsony, 282 ezer eurós, vagyis 88,5 millió forintos becsült bevételkieséssel. Magyarországon a fizikai hanghordozók esetében 1,9 százalék, a digitális tartalmak esetében 6,4 százalék a zenepiaci értékesítések terén elszenvedett veszteség. Mindkét arány alacsonynak számít a többi tagország mutatóihoz viszonyítva.

cd1
"Az európai és a hazai fogyasztói hozzáállásban jelentős változásokra van szükség, ezért hangsúlyozzuk a felvilágosítás fontosságát a zenehallgatás legális forrásainak népszerűsítése és tudatos választása érdekében" - idézi a közlemény a kutatás eredményeivel kapcsolatban Németh Mónikát, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkárát. A testület munkatársa hozzátette: a legtöbb fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy az illegális tartalmak "fogyasztásával" mekkora kárt okoz valójában a gazdaságnak, a hatékony megelőzés érdekében ezen a területen is szükség van a magyar hatóságok aktív közreműködésére és az egységes európai uniós fellépésre.
 
Az előadók már alkalmazkodtak régóta a mostani körülményekhez, és nem a CD eladásokból akarnak meggazdagodni. Sokan ingyenesen megosztják zenéiket, azonban pont ezért kell horribilis árakat fizetnünk egy-egy koncertért vagy fesztiválért. A zenészek a fellépési pénzekből rakják össze a hiányt. Nem csoda, hogy egy világsztár zenekar akár 30 ezer forintot is elkérhet a jegyért. Azonban csak nálunk van az a baromság, hogy az Artisjus akkor is beszedi a pénzt, ha nem követünk el jogsértést, mivel a matricájuk minden üres CD-n és DVD-n rajta van. Szóval akkor is fizetünk, ha csak a családi fotókat akarjuk kiírni.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás