promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amíg mi a pokémonokat, a Niantic az adatainkat gyűjti be
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Itt a Pokémon Go, mely legalább akkora hatással robbant be a köztudatba, mint anno az első PlayStation. A népszerű appról már mi is beszámoltunk, ezt ide kattintva érhetitek el. Mostanság mindenki a telefonját nyomkodja az utcán pokémonokat vadászva, de biztonságban vannak-e az adataik mindeközben? Nagyon nem, a készítők állítólag a felhasználók e-mail fiókjához is hozzáférnek. Legalábbis azokra biztosan igaz ez, akik Google-fiókot használnak. A játék előbbit kéri a bejelentkezéshez, és Adam Reeve programozó rájött, hogy mikor bejelentkezünk a játékba, akkor tulajdonképpen az összes adatunkat nyújtjuk át tálcán a Niantic nevű fejlesztőnek.

Al Franken kemény kérdéseket szegezett a Niantic embereihez. Elsősorban az érdekli, hogy mit kezdenek az alkalmazás által gyűjtött adatokkal. „Ahogy az AR piac növekszik, arra kérném a Nianticot, hogy tisztázza a felhasználói adatokkal és biztonsággal kapcsolatos problémákat, főleg a fiatalabb játékosok miatt.” – írta a levélben.

Persze a Pokémon Go-ban van lehetőség rá, hogy nemet mondjuk a pontos helyzetünk és egyéb adatok megosztására. Franken aggodalma, hogy ezt az ifjabb rajongók esetleg nem teszik meg. De sokan vannak így vele, hogy egyáltalán nem olvassák el a felhasználási feltételeket, pedig sok esetben egyszerűen ki lehetne x-elni azokat a funkciókat, amik utánunk kémkedhetnek. Ennél még veszélyesebb az interneten terjedő változat, vagyis ha nem hivatalosan töltjük le a játékot. Ezekbe különböző vírusokat építenek be, amikkel akár a telefonunk teljes irányítását átvehetik.

go1
Jelentések szerint amennyiben iOS készülékekről jelentkezik be a játékos a Google fiókjába, úgy a teljes Google accounthoz hozzáférést kell biztosítania. A Pokémon Go leírja, hogy sokféle adatot gyűjt, ami tartalmazza a felhasználók profil és fiók információit, helyzetét és cookie illetve web beacon adatait. Az is benne van a jelentésben, hogy a név nélkül, már feldolgozott adatokat megoszthatják többféle céllal is.
 
A Pokémon Go esetében a fejlesztő Niantic Labs azt foglalta az EULA-ba, hogy a felhasználó lényegében soha nem indíthat pert a cég ellen, de nem is csatlakozhat másokhoz, akik jogi úton szeretnének érvényt szerezni igazuknak a céggel szemben. Ez azt jelenti, hogy például, ha a jövőben valaki feltörné a Pokémon Gót és a felhasználói adatokat nyilvánosságra hozná, a játékosoknak semmilyen eszközük nem lenne fellépni a vállalat ellen.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás