promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A laptop kamera leragasztása hatalmas baromság
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A laptopot használók egyik legnagyobb félelme az, hogy webkamerájukat kihasználva megfigyelik őket,irodájukat vagy házukat. Épp ezért a szervizekbe leadott laptopok kb. felénél le van ragasztva a webkamera szigetelőszalaggal, sőt volt olyan is, hogy sebtapasszal volt eltakarva a látkép. Elméleti szinten lehetséges, hogy a webkamerát kihasználva élőképet továbbítson a számítógépünk, így elvileg igenis megtörténhet az, hogy valaki megfigyeljen minket.

Azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen távolról elég nehéz elindítani a webkamerát, ugyanis ehhez kell valamilyen program, ami meg akarja hívni azt. Ilyen lehet egy webböngésző, vagy a Skype, Viber. Igen ám, de épp az adatvédelmi szabályok miatt mielőtt a webkamerához hozzáférést engedne a rendszer, egy biztonsági figyelmeztetést dob fel, hogy valóban engedélyezzük-e az adott programnak, hogy elindítsa a webkamerát? Itt természetesen engedélyeznünk kell, ha azt szeretnénk, hogy a webkameránk képet tudjon továbbítani valahová. Ha nem engedélyezzük, nem fog elindulni a kam.

Tehát illetéktelen személy csak úgy tudja elindítani, ha előtte valamilyen kémprogramot juttatott el a számítógépünkre, és még ekkor is engedélyeznünk kell a webkamerához a hozzáférést.

laptop1
A számítógépek 99%-ánál a webkamera mellett van egy kis visszajelző LED, ami világít akkor, amikor a kamera működik. Nézzük meg a miénken van-e ilyen! Nos, ezt kijátszani nem lehet, tehát hiába indítja el egy kémprogram a kameránkat, ez a LED akkor is világítani fog. A működése egyszerű, ezért megkerülhetetlen: ahogy a kamera elektromos feszültséget kap, úgy a LED is, tehát a kettő együtt működik. Ezt épp biztonsági okok miatt építik be a gyártók a termékeikbe.
 
Elméletben ugyan elképzelhető, hogy valaki feltörje a gépünket, eljuttasson rá egy kémprogramot, és mi véletlenül engedélyezzük a webkamera működését, de még mindig ott van a visszajelző LED, amin látjuk, ha a webkamera épp aktív.

A mobiltelefonoknál nincs ez a leragasztási rettegés, pedig könnyebben feltörhető, és általában mindig be van kapcsolva. De így sem valószínű, hogy bárki is energiát pazarolna a rendszer többlépcsős felnyomására. A csúcshackerek a bankszámládat fogják megcsapolni, és nem az unatkozó arcodat nézni. Ez egy rossz összeesküvés elmélet, aminek egy átlagos emberre nézve gyakorlatilag semmilyen kockázata nincs. Ha már mégis feltörte valaki, akkor nyomjatok egy olyan streamet, mint az Amerikai pitében! (Mastermind számítástechnika, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás