promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan válasszuk ki a tökéletes laptopot?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A külsőségek többnyire másodlagosak, mint a szín, vagy a dizájn, de a méretet és az anyagot azért nem árt figyelembe venni. Ne válasszunk mondjuk olyan laptopot, ami színben jobban passzol hozzánk, de a tudása jóval kisebb. Az általános méret a 15,6", ami egy jól bevált méret, nem véletlen, hogy ez terjedt el leginkább. Ám ha sokat lesz hordozva a gép, akkor nem mindegy a súly. A nagyobb méret nagyobb súllyal jár, szóval lehet, hogy célszerűbb egy kicsit kisebb gépet választani, mondjuk 13,3-14" körülit. Ezek kisebb, kompaktabb gépek és a súlyuk is kisebb, de a kijelzőjük is, ami tervezéssel foglalkozóknak közel sem ideális. Szóval ha valaki olyan szoftvert használ amihez nagyobb képernyő kell, akkor ott még a 15,6" is lehet, hogy kevés, és érdemesebb egy 17"-os "óriáslaptopot" vásárolni.

Sok laptop minden burkolata műanyag, míg az igazán csúcs szériás gépek kizárólag fém (sőt akár szénszál) házból készülnek. Ezek ugyan drágábbak,  de hosszútávon sokkal strapabíróbbak a műanyag vázas gépeknél. A műanyag gépektől sem kell megijedni, de a fém és szénszálasok egyértelműen tartósabbak.

Persze sosem lehet elég gyors egy számítógép, de mivel a teljesítmény az, ami leginkább befolyásolja egy számítógép árát, ezért érdemes a megfelelő egyensúlyt megtalálni az ár és a teljesítmény között. A teljesítmény alatt a processzor, memória és videokártya hármasát kell érteni, de negyediknek ide lehetne sorolni a háttértároló sebességét is.

laptop2
AMD processzorral szerelt laptopot egyáltalán nem javaslunk, mivel a hőtermelésük jóval nagyobb az Intel processzoraihoz képest, és a nem megfelelő hűtés miatt rövidebb a várható életciklusa egy AMD-s laptopnak.
 
Az Intel processzorait 5-6 szintre sorolhatjuk: Celeron vagy Atom processzorok, több magos Pentium processzorok, i3, i5 és i7 processzorok és mostanában jelentek meg az M-es processzorok. A belépő, vagyis a Celeron/Atom processzorral szerelt gépek megvásárlását semmiképpen sem javasoljuk. Ha megfelelően jól működő gépet szeretnénk, akkor legalább i3-as processzorral szerelt gépet válasszunk, ha pedig erősebb szoftverek futtatása is várható a gépen, akkor i5 vagy i7 a megfelelő választás.

A memória terén egyszerűbb a helyzet, manapság a 4GB már a minimum (ennél kevesebb memóriával véletlenül se vegyünk ma már új gépet), i5 vagy i7-es processzor mellé már javasolt lehet a 8GB memória, de csak akkor, ha tényleg erős gépigényű szoftverek fognak futni a gépen.

Videokártyák terén két kategóriát kell elkülöníteni. Az egyik az ún. integrált videokártya, a másik az ún. dedikált videokártya. Az integrált videokártya azt jelenti, hogy a központi processzor végzi el a grafikus megjelenítés feldolgozását is, és ehhez a központi memóriát használja, ezáltal valamelyest erőforrást vesz el a többi folyamattól. Integrált videokártyával kisebb teljesítmény érhető el. A dedikált videokártyák külön videochippel rendelkeznek, külön grafikus processzorral és külön memóriával, így a rendszer központi erőforrását nem használják, ezáltal a többi folyamat kiszolgálása elől nem vesz el erőforrást. Így gyorsabb a gép. A dedikált videokártyára azonban csak akkor van tényleg szükség, ha tervezésre, vagy grafikai feladatokra lesz használva a számítógép.

Laptop1
Két féle háttértárolót különböztethetünk meg, az egyik a hagyományos merevlemez, a másik pedig az ún. SSD meghajtó, ami egy memóriachip alapú háttértároló. Mivel az SSD meghajtóban nincs semmilyen forgó-mozgó alkatrész, ezért jelentősen gyorsabb, mint a hagyományos merevlemez. Ez a "jelentősen" nem néhány százalékot jelent, hanem legalább 4-5-szörös sebességet, de a leggyorsabb SSD-k kb. 15-ször gyorsabbak, mint a leggyorsabb merevlemezek.
 
Így hát egyértelmű a helyzet, ha szükség van a nagy teljesítményre, akkor SSD meghajtóval szerelt gépet kell vásárolni. Az i3-as kategória az utolsó, ahol még elmegy a hagyományos merevlemez - bár itt is célszerűbb már SSD meghajtót használni. Egy i5-ös vagy i7-es gépnél viszont kötelező, anélkül szinte semmivel se lesz gyorsabb a gép egy i3-ashoz képest.

A tárhely méretét érdemes egyéni felhasználási szokások alapján meghatározni. SSD meghajtóból minimum 120GB-os az elvárás, de ideálisabb választás a 240GB, míg hagyományos merevlemezből 500GB alatti kapacitással már nincs merevlemez, és nem ritka a dupla ekkora 1TB-ossal szerelt gép sem. Persze az SSD-k még igen borsos árban vannak, de ez hamarosan változni fog.
 
A legtöbb gépre 2 év garanciát vállalnak a gyártók, de a Dell például legalább 3 évet ad. A garanciális ügyintézés módja is nagyon hasonló, hibabejelentést követően futár jön a gépért, és javítás után futár viszi házhoz a laptopot.

A Dell egyébként tipikusan 10-15%-kal drágább, mint egy hasonló tudású Acer, ASUS vagy Lenovo gép, tehát a +1 év garanciának is ára van.

A felsőbb kategóriákban aztán előjöhetnek olyan extrák is, mint a billentyűzet világítás, vagy az extra hosszú akku üzemidő (akár 8-10 óra) és hasonlók. Ezek már igazán nem létszükségletek. (Mastermind Számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás