promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cyborg művészet: Tud festeni egy gép?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A festményes rendszert a híres Turing-teszt inspirálta. Ezt Alan Mathison Turing ötölte ki, akinek ismerős lehet a neve. Bizony, ő törte fel a híres Enigma kódot, amivel a Kódjátszma című film is foglalkozik. Ezután jött a gondolata: „Azt javaslom megfontolásra, hogy tudnak-e a gépek gondolkodni? A teszt lényege, hogy egy adott gépezetről megállapítsa, képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember. A méltán egekbe emelt Ex Machina is ezt dolgozza fel, amit mindenkinek ajánlunk, főleg ha érdekli a téma. A teszt abból áll, hogy a bíráló billentyűzet és monitor közvetítésével kérdéseket tesz fel a két tesztalanynak, akiket így se nem láthat, se nem hallhat. A két alany egyike valóban ember, míg a másik egy gép – és mindketten megpróbálják meggyőzni a kérdezőt arról, hogy ők gondolkodó emberek. Ha a kérdező öt perces faggatás után sem tudja egyértelműen megállapítani, hogy a két alany közül melyik a gép, akkor a gép sikerrel teljesítette a tesztet. Persze ezt sok kritika is éri, például a „párbeszéd szimulálása” csak kevéssé tekinthető az intelligencia jelének. Egy jól felkészített gép adatbázisa simán át tud verni bárkit a válaszaival, igaz itt még nem tartunk.

robot
Anno én is vettem részt Turing-teszten, és el kell mondjam, hatalmas buli. Az illetők egy programot írtak, ami megpróbált úgy beszélgetni velem a chaten, mint egy ember. A több beszélgető partner közül meg kellett állapítanom melyikük volt a gép. Természetesen kicsit más, ha csak arra koncentrálunk, hogy most egy számítógép valóban át akar-e verni minket a válaszaival. Ha nem tudnám, hogy egy számítógéppel beszélgetek, szimplán csak lehülyézem az illetőt. A program nő volt, gondolom így még jobban le akartak venni a lábamról. Azonban a kereszt és személyes kérdéseken elbukott. Volt olyan, hogy a program megzavarodott és kétszer is azt közölte velem a mondandóm után, hogy meséljek még magamról. Most komolyan, már egy gépet is untatok? Nem már! 

Bizony a gépek már festenek is, és egy valamit remekül tudnak, kikeverni a színeket, de azért még jócskán vannak hibáik mit hova kell tenni, hogy az tényleg egységet alkosson, vagy elmeséljen valamit. Nekem az volt a taktikám, hogy megpróbáltam a bonyolultabb ecsetvonásokat figyelni, mivel elég kicsik a képek, ezt elég nehéz volt kiszúrni. Fogjam erre a hat pontomat mi? A másik dolog egyértelműen az, hogyha valami túl szabályos, de igazából még ezzel is be tudunk kavarodni egy idő után. De nem segítünk többet, lehet kezdeni: A tesztet ide kattintva érjük el! A Turinghoz hasonló tesztek mindig izgalmasak, remélem még nekem is lesz részem benne.

Torony
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás