promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit tudhat rólunk egy weboldal?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Manapság már a weboldalak sem olyan hagyományos weboldalak, mint régen voltak. Régen egy weboldal csak egyszerűen információt közölt például egy cégről, szervezetről vagy témáról. Ma már egy weboldal információkat is gyűjt a felhasználókról, ha tudsz erről, ha nem. A weboldalak általában a felhasználóról, vagyis Rólad gyűjtenek különféle információkat. Mint például, hogy milyen eszközről internetezel (számítógép, telefon, táblagép), milyen operációs rendszert használsz, milyen internetböngészőt használsz, stb. Azonban itt nem áll meg a tudomány, követkódok (úgynevezett cookie-k) segítségével a még belsőbb infók derülhetnek ki rólunk.

A Google analitikája rengeteg információt összegyűjt a weboldalak látogatóiról. A földrajzi elhelyezkedéstől a nyelvi adatokon át akár azt is, hogy hány másodpercet töltöttél a weboldalon, hogyan kerültél a weboldalra (kereső által, vagy direkt linkből, netán közösségi oldalról), sőt akár azt is meg lehet állapítani, hogy valaki merre mozgatja az egeret, vagy meddig gördít le egy weboldalt.
 
Említettük az előbb, hogy a földrajzi helyzetedről is van információ. Az IP címed alapján be tudják azonosítani, hogy hol vagy, de ez nem egy pontos meghatározás, csak város szintű. Itt például Te is megnézheted, mi minden derül ki az IP címedből. Az IP címed az internetes modemed azonosító címe.

Míg az IP cím alapján csak egy közelítő tartózkodási helyet tudnak meg, addig az újabb technológiák kihasználásával akár utca-házszám szintű pontossággal is megállapítható, honnan internetezel. Szerencsére ehhez azonban a Te engedélyed is szükséges. Jártál már úgy, hogy egy weboldal megtekintésekor feldobott egy ablakot, hogy az adott webhely használni szeretné a helyzetedet? Hogyha ezt engedélyezed, akkor egy teljesen pontos GPS pozíciót ad meg a böngésződ a weboldalnak, ez pedig már lakcím pontosságú azonosításra is alkalmas.

web2
Az ufók miatt gyűjtenek ennyi adatot rólunk?

Összeesküvés elméletekbe nem akarunk belemenni, arról mindenki döntse el saját maga, hogy van vagy nincs.

Bizonyára néhány esetben olyan is előfordul, hogy nem jó célok miatt gyűjtenének adatot Rólad, de mi úgy gondoljuk, hogy az esetek nagyobbik részében erre egyszerűbb a magyarázat: marketing.

Ha tudja egy cég, hogy az érdeklődő célközönsége hány éves, hol él (legalább város szintjén), férfi vagy nő, és a legfontosabb, hogy mely ajánlatod elolvasásával tölt a legtöbb időt, akkor sokkal könnyebben tudja utána megtalálni őket marketing üzenetekkel, így jóval nagyobb hatékonysággal tud reklámozni. Kevesebb pénz elköltésével pontosabban találja meg a célpiacát.

Nem ördögtől való dolog ez, ugyanígy számos egyéb módon is szokás a vásárlói szokásokat figyelni és felmérni és a televíziós szokások vizsgálata sem szól másról.

Ettől igazából nem kell félnünk, tényleg féljen az, akinek takargatni valója van. Másrészt ha például Téged érdekel a számítástechnika, és ezzel kapcsolatosan olvasgatsz, pl. karácsonyi ajándékot szeretnél vásárolni, és ezt követően könnyebben megtalálnak Téged jó ajánlatokkal, és a Facebookon vagy más weboldalakon több számítástechnikai hirdetést fogsz látni, az miért zavarna? Nem lesz ettől több a hirdetés, csak a számodra teljesen érdektelen hirdetés helyett (pl. fehérnemű vagy mosópor) olyan témájú hirdetés fog megjelenni, amely téma Téged érdekel.

A reklám helyek adottak, csak a rendszerek úgy vannak felépítve, hogy mindenkinek más és más hirdetés jelenik meg az adott felületen. Kb olyan ez, mintha a TV-ben ugyanabban a reklámblokkban más hirdetést látnál Te, mint a szomszédod. A hirdetés ugyanannyi, csak más témájú.

Ha nem akarjuk, hogy megtudják, hogy minden nap rákattolunk a youporn oldalára, akkor használjunk Tor böngészőt, ami lehetővé teszi az anonim jelenlétet az interneten.

(Mastermind számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás