promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mitől hangos a számítógéped?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mi adja a hangot?

Alapvetően két területről érkezhet kellemetlen hang. Az egyik a merevlemez, a másik a ventilátor. Most foglalkozzunk a ventilátorokkal.

A számítógépedben ventilátorok gondoskodnak a megfelelő hűtésről, hogy a különböző alkatrészek ne hevüljenek túl, az üzemi hőmérsékleti tartományban maradjanak. Ezek a ventilátorok elég magas fordulatszámon forognak, és a tengelyüknél egy csapágy gondoskodik arról, hogy könnyedén tudjon elfordulni a tengely körül a ventilátor forgó része.

Egy számítógép hűtése úgy épül fel, hogy a hűtendő felületre egy ún. hűtőbordát helyeznek el (a felület és a hűtőborda közé egy speciális paszta kerül, ami jól közvetíti a hőt). Ez a hűtőborda jellemzően alumíniumból készül (ez jól (el)vezeti a hőt), de a még jobb hűtőrendszereknél rézből készül, vagy legalább egy része (a magja) rézből van (ez kiválóbb hővezető). Ezekre a hűtőbordákra szoktak ventilátorokat helyezni, tehát a ventilátor nem is közvetlenül a számítógép alkatrészeit hűti, hanem a hőelvezetésre használt hűtőbordát.

A ventilátorok fordulatszáma elsősorban attól függ, hogy a hűtendő alkatrész mennyire meleg. Ha a hőmérséklete magas, akkor a ventilátor magasabb fordulatszámra kapcsol, míg ha alacsony a hőmérséklet, akkor alacsonyabbra (néhány profi hűtőrendszer képes teljesen leállítani magát, ha alacsony a hőmérséklet).

Tehát minél magasabb az alkatrészek hőmérséklete, annál magasabb fordulatszámon fognak pörögni a ventilátorok. És hogy mitől hangos? Egyfelől a magas fordulatszám természetszerűleg nagyobb zajjal jár. Másfelől viszont az okozza a zajt, hogy idővel a ventilátor tengelye és csapágyazása kopik, megnő köztük a hézag, így elkezd "kotyogni". Meggyorsítja a kopást és tovább növeli a zajt, ha a ventilátor lapátjai vastagon porosak, koszosak, ugyanis a por súlya kiegyensúlyozatlanná teszi a ventilátort, és a tervezett mértékűnél nagyobb terhelést ad a tengelynek, ami így még jobban kopik.

Nem utolsó sorban a sok por a hűtés hatékonyságát is rontja, vagyis nagyobb fordulatszámon forogva képes ugyanakkora hűtő teljesítményt nyújtani a ventilátor, mint pormentes esetben alacsonyabb fordulatszámon.

poros 2
Mit tehetsz, hogy csendes legyen?

A ventilátorok között létezik kisebb és nagyobb méretű, jobb és kevésbé jó. Minél jobb egy ventilátor és a hűtőborda hőleadó képessége, annál alacsonyabb fordulatszámon üzemelhet a ventilátor, ami automatikusan magával hozza azt az eredményt, hogy kevesebb lesz a zaj.

Ha nagyobb méretű ventilátorra cseréled a jelenlegieket (feltéve, hogy kompatibilisek egymással, és befér a nagyobb), akkor alacsonyabb fordulatszám mellett is a nagyobb felületnek köszönhetően képes ugyannyi levegőt szállítani, mint egy kisebb ventilátor magas fordulatszámon. Így mégtovább csökkenthető a zaj.

Azonban még mielőtt nekilátnál ventilátort cserélni,elsőként mindenképpen ki kell takaríttatni a számítógéped belsejét, és megszabadítani a gépedet a lerakódott portól. Ez a Mastermind szervizében ingyenes, mégis elképzelhető, hogy meg is oldódik a problémád.

Más előnye is van a jó hűtésnek?

Igen, nem csak a zajkomfort miatt lényeges, hogy jó legyen a számítógéped hűtése. Ha túlmelegszik a gép, akkor szélsőséges esetben akár tönkre is mehet, ami drága mulatság. Szintén hátránya a rossz hűtésnek,hogy ha például a processzor hőmérséklete megközelíti a kritikus szintet, akkor automatikusan visszaveszi a rendszer a teljesítményt, így is csökkentve a hőtermelést. Magyarán lassabb is lesz a számítógéped. Különösen igaz ez a nagy nyári melegben, ugyanis nem mindegy, hogy 20-22 fokos levegővel hűti a ventilátor a hűtőbordákat, vagy 28-30 fokossal.

Laptopot használóknak mindig javasoljuk, hogy legalább nyári melegben használjanak laptop hűtőpadot, ezzel is elősegítve a laptop megfelelő hűtését. Ez egy olyan "tálca", amiben van ventilátor, és a gép alatt "járatja" a levegőt, így is elősegítve a minél jobb hűtést. Az áramellátása a laptop USB csatlakozójáról történik. Akár 5 ezer forintért is vásárolhatsz ilyet, de könnyen lehet, hogy megúszod vele, hogy túlmelegedjen a laptopod és tönkre menjen.

Ne habozz, hozd be a gépedet egy ingyenes tiszításra a Mastermindhoz! Nem csak csendesebb, de gyorsabb is lehet tőle a számítógéped.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás