promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Windows 10 – Egyike vagy a 14 milliónak?
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Július 29-én az ígéreteknek megfelelően elérhetővé tette a Microsoft a Windows 10-et. Bár mi azt javasoltuk minden ügyfelünknek, hogy ne frissítsenek azonnal, hanem várjanak egy kicsit, mégis sokan megtették. Világszerte 14 millióan, az első 24 órában.

Az Apple által régóta használt megoldást választotta a Microsoft az új operációs rendszer telepítésére, vagyis a korábbi változatokat használók simán frissíthetik a rendszerüket az új Windowsra, anélkül, hogy le kellene menteni minden adatot, és újra kellene telepíteni a számítógépet. Mi ennek ellenére határozottan ajánljuk, hogy mentsünk a frissítés előtt!

A legújabb Windowsban van néhány teljesen új szolgáltatás, és néhány olyan, amelyet korábból is ismertünk, csak picit másként.

Mik az újítások?

Hibrid start menü. Talán a legtöbb kritika a csempés start menüért érte a Windows 8-at (lássuk be, jogosan). A legtöbb felhasználó szerette volna újra a hagyományos start menüt, ezt most részben megkaptuk. A hagyományosan működő start menübe integrálták bele a csempés ikonokat, de van klasszikus menüpontokból álló része is. Ez így már könnyedén használható. Egyetlen gombnyomással előhozhatod a virtuális asztalokat, valamint az összes futó programot. Mac felhasználók számára ez évek óta ismert funkció.

A fényképek alkalmazás szintén gyanúsan az Apple féle Fotók alkalmazást másolja, melynek lényege, hogy minden (Windowsos) eszközödön tárolt összes fotó egy helyen legyen kezelve. Ideje volt erre megoldást kínálnia a Microsoftnak, remélhetőleg a szinkronizálások is jól fognak működni az eszközök között.

Az iPhone-okon évek óta elérhető a Sirinek nevezett személyi asszisztens, most valami hasonlót "talált ki" a Microsoft is Cortana néven. Sajnos magyarul nem tud, ahogyan Siri sem. Viszont az esélyes, hogy magyarul hamarabb fog tudni, mint az Apple megoldása. A Cortana folyamatosan figyeli a felhasználói szokásokat, és tanulja azokat. Elemzi, melyek a kedvenc zenéink, weboldalaink, stb. Ha elérhető lesz magyarul is, akkor érdekesebb lesz.

Windows 10B
A Microsoft szép lassan nyugdíjba küldi a jó öreg Internet Explorert, és új böngészőt állít csatasorba, az Edge-et (ezt fejlesztették Spartan kódnév alatt). Ebben van pár jó ötlet, ami más böngészőkben még nem volt: szövegkiemelés, jegyzet írás közvetlenül a weboldalra (akár kézírással), vagy közvetlen megosztás a közösségi portálokon, természetesen az egyéni jegyzetekkel és kiemelésekkel együtt. Ez egész jópofa, bár a böngésző többször is összeomlott, és sok kompatibilitásbeli hiba is fellépett, szóval még néhány frissítőcsomagra szüksége lesz ahhoz, hogy jól működjön.

Hello. A Hello egy arcfelismerő rendszer, melynek segítségével jelszó pötyögése nélkül férhetsz hozzá felhasználói fiókodhoz. Mivel a mobilokon is lesz Windows 10, így elvileg azokon a képernyőzár feloldása is arcfelismeréssel fog történni.

Érdemes frissíteni?

Az első néhány nap után alapvetően stabilnak tűnik a Windows 10, de ne feledjük, igazán hosszútávú tapasztalattal még nem rendelkezünk - és más sem. Az is tény, hogy a megjelenés napján már kiadott a Microsoft egy 1 GB-os frissítőcsomagot,amely nagyrészt hibajavításokat tartalmaz, és bizonyára a közeljövőben is fog még érkezni több hasonló csomag.

Szerintünk továbbra is érdemes várni még a frissítéssel néhány hetet, vagy 1-2 hónapot, de ha nem használod nélkülözhetetlen munkára a számítógépedet és égsz a vágytól, hogy kipróbáld az új Windowst, akkor hajrá, túl nagy kockázatot nem vállalsz.

És még egy jó hír a végére: egy hónapig elvileg simán visszaállítható a korábbi Windows verzió. (Mastermind számítástechnika)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás