promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyre többen élnek internetkávézókban Japánban
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás


A 26 éves biztonsági őr részmunkaidős állásból próbálja eltartani magát, így aztán esélye sem volt rá, hogy a horribilis ingatlanárairól híres Japánban saját lakást béreljen magának. Így hát – hogy ne kelljen az utcán élnie – jobb híján beköltözött egy internet kávézóba, ahol egy alig néhány négyzetméteres kis fülkében éli az életét. Itt eszik, alszik, borotválkozik, mosakszik, és bár elképzelni sem tudjuk, hogyan lehet ilyen kis helyen aludni, valahogy azt is megoldja. Azért ennek is megvannak az előnyei – a hónap végén érkező sárga csekkektől például biztosan nem kell tartani, és hé, melyik fiatal ne örülne neki, ha 0–24-ben tolhatná a League of Legends-et?

Ami igazán szürreálissá teszi a történetet, hogy Fumiya esete egyáltalán nem egyedülálló Japánban: a jelenség már a ’90-es évek óta létezik, és az utóbbi időben egyre többen és többen döntenek úgy, hogy a lakhatási gondjaikra a net cafékban keresnek megoldást. Ehhez azért nem árt tudni, hogy Japánban az internet kávézók nem a Magyarországon megszokott szék+számítógép kombóból állnak, hanem minden vendégnek külön kis boxa van, ahol azt csinál, amit akar. Ez annyira igaz, hogy állítólag vannak olyan “törzsvendégek”, akik reggelente semmitől sem zavartatva, egy szál köntösben slattyognak ki a vécére rendbe szedni magukat.

Abba azért elég durva belegondolni, hogy Japánban a lakhatásnak ez a formája olcsóbb, mint ha saját lakást bérelnél magadnak. Összehasonlításképpen: Magyarországon legalább havi százezer forintba kerülne, ha egy net caféban szeretnéd berendezni az otthonodat, lakást (vagy legalább is szobát) viszont már 20–30 ezer forintért is lehet találni Budapesten.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás