promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez lehet az új Concorde
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás


aerionassupersonicbusinessjet-2

Egy szuperszonikus magánrepülő annyira menőnek hangzik, hogy csak szurkolni tudunk megvalósulásáért. Az Aerion Corporation koncepciója nem új, egyszer majd talán megvalósuló modelleket pedig már korábban is szállított a cég. Az Aerion AS2 kicsit másnak tűnik, még ha a 2021-re tervezett gyártás lehetetlenül távolinak tűnik is. Az utóbbi éveket a szélcsatornában töltötték a mérnökök, nem eredménytelenül, hiszen az AS2 egyszerre lett gyorsabb és takarékosabb elődeinél. Előbbi ezzel elérheti a hangsebesség 1,6-szorosát, ami ugyan elmarad valamelyest a Concorde-étól, de így is elég a négyórás Párizs-New York úthoz. Optimális utazósebességei a hangsebesség 0,95, illetve 1,4-szerese, előbbi azon országok felett hasznos, ahol tiltják a hangsebesség feletti repülést.

aerionas2supersonicbusinessjet-3

A viszonylag alacsony fogyasztás nem elsősorban az üzemeltetési költségek, sokkal inkább a hatótávolság miatt fontos. Utóbbi az Aerion szerint most 8800 kilométer, de nagyon szeretnék azt 9000 fölé tornázni. A korábbi koncepcióhoz képest a meghajtás is változott: amíg eddig elvben két nagyobb hajtóművet használtak, addig most három kisebb mellett voksoltak, ami elvileg csendesebb és takarékosabb működést tesz lehetővé.

aerionassupersonicbusinessjet-4

A magán-Concorde persze még a privát jetekhez képest is baromi drága lesz. A jelenlegi hírek szerint jó esetben is százmillió dollárt kell majd érte fizetni, ami majd’ kérszerese a jelenlegi legjobb magángépnek tartott Gulfstream G650 árának. Az előzetes piackutatások szerint mégis lenne kereslet legkevesebb 600 darabra, ami még akkor is elképesztő eredmény lenne, ha mindezt 20 év alatt tervezik eladni. Bugatti Veyronból például összesen 450 darabot gyártanak és bár lassan tíz éve készül, még mindig van belőle megvásárolható. Igaz, ennek végsebessége alig negyede az Aerion magángépének, cserébe viszont századannyiba kerül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás