promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rohamosan terjed a legveszélyesebb mobilvírus
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás


mobilvirus2
Miután feljutott az adott eszközre, beolvassa a memóriakártya teljes tartalmát, majd titkosítja az adatokat és csak nagyjából 5000 forintnak megfelelő összegű váltságdíj fizetése után hajlandó ezeket visszaállítani. Erről egy orosz nyelvű zsaroló üzenetet küld, ami nyers fordításban a következő:

„Figyelem! A telefonját zároltuk! A készüléket lezártuk, mivel azon gyerekpornót, állatokkal való közösülést és egyéb perverz videókat néztek és terjesztettek. A készülék feloldásához 260 UAH megfizetése szükséges.

1. Keresse meg a legközelebbi fizetési lehetőséget.

2. Válassza a MoneXy-t.

3. Üsse be (kitakarva).

4. Utaljon 260 hrivnyát a megadott számlaszámra.

Ne felejtsen el számlát kérni! Fizetés után 24 órával a készülékét feloldjuk. Abban az esetben, ha nem fizet, készülékéről minden adatot törlünk!”

A kártevő az SD kártyán lévő összes jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp, mp4 kiterjesztéssel rendelkező képet, dokumentumot és videót megkeresi, majd egy kódolási eljárás használatával titkosítja azokat. Az orosz nyelvű követelés nem meglepő, hiszen az első SMS-en keresztül terjedő androidos vírus is Oroszországból és Ukrajnából indult útjára még 2010-ben.

mobilvirus3
Bár a vírus valós fenyegetést jelent és egyelőre sajnos nem találják rá az ellenszert, az ESET biztonsági cég mégsem javasolja a fizetést az áldozatoknak. Egyrészt ugyanis nincs semmilyen garancia arra, hogy a csalók tényleg feloldják majd a titkosítást a fizetés után, másrészt ezzel csak bátorítanánk őket a hasonló cselekményekre.

A hangsúlyt szerintük elsősorban a megelőzésre kell tenni: próbáljuk elkerülni a hasonló helyzeteket megfelelő Androidos vírusirtó használatával. Emellett fontos az is, hogy készítsünk rendszeresen biztonsági mentéseket külső adathordozóra az eszközeinken lévő személyes tartalmakról, így csökkentve a hasonló támadások okozta kellemetlenségeket és adatvesztést.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás