promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10 dolog, amit eddig nem tudtál a napozásról
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mielőtt nagy lendülettel nekifeküdnél barnulni, fusd át az alábbi érdekes és hasznos tényeket a napozásról. 

1) D-vitamin raktárunkat már napi 15 perc napsütéses szabadtéri sétával felölhetjük. Ehhez szükséges, hogy testünk egyötödét érje a nap: ez a póló-rövidnadrág viseletnek felel meg. Hiába tartózkodunk azonban többet a napon, szervezetünk nem raktároz több D-vitamint.

2) Ha gyors feltöltődésre vágysz, nyáron mindenképpen válaszd a napozást a csoki helyett! Napfény hatására agyunk melatonint, vagyis egyfajta boldogsághormont termel, ami segít az ellazulásban és stressz oldásban, valamint jobban is alszunk tőle.

3) A napvédő faktor (SPF) régebben csak az UVB-sugarak elleni védelmi szintet jelezte, hogy a napvédő krémmel bekent bőr mennyivel több ideig bírja károsodás nélkül a napsütést, mint a védtelen bőrfelület. A rövid hullámhosszú UVB-sugarak váltják ki a bőr barnulását, de ők a felelősek a leégésért is.

4) Az UVA- sugarak mérése még nem egységes, ezért sok márka nem tünteti fel az UVA-sugarak elleni védelem mértékét mutató PPD (Progresszive Pigmentation Darkening) mérőszámot termékeiken. A hosszabb hullámhosszal rendelkező UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeibe jutva annak korai öregedését idézi elő, és hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához.

5) A bőr öregedését az UV sugárzás és a kémiai szennyezések hatására keletkező szabad gyökök károsító hatásai okozzák. Érdemes olyan terméket választani, amely rendelkezik valamilyen szabad gyököket megkötő vitaminnal vagy ásványi anyaggal.

6) Arcra érdemes speciálisan arcbőrre szánt fényvédőt választani, mert azok a fényvédelem mellett egyéb, a bőr öregedésének megelőzése szempontjából hasznos összetevőket is tartalmaznak.

7) Elhanyagolható a különbség egy 15-ös és egy 40-es faktorú készítmény között. Míg a15 faktors 93-94%-os védelmet jelent az UVA és az UVB-sugarak ellen, addig a 40-es faktorszámú alig nagyobbat, 97,2%-osat.

8) Strandolás során legalább kétóránként be kell kennünk magunkat még akkor is, ha a fényvédőnk vízálló.

9) Harminc év fölött évente 1%-kal kevesebb barnulásért felelős pigmentsejttel rendelkezünk. A gyakran napoztatott területek (arc, kar, vállak, dekoltázs) továbbra is jól barnulnak, de már zavar állhat be a melaninképzésben, és ekkor jelennek meg a foltok több helyen. Az idő múlásával bőrünk egyre vékonyodik, ettől barnaságunk egy kicsit szürkébbnek tűnik.

10) Figyeljünk arra, milyen pólóban vagy fürdőruhában megyünk hosszabb időre napra, mert a korábban fehéren maradt fürdőruhapánt vagy pólónyom a következő alkalommal fájdalmasan leéghet!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás