promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
iPhone 5 – mi változott?
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az iPhone 5 az Apple Inc. okostelefonja, amelyet 2012. szeptember 12-én mutatott be az Apple az új iPod nano és iPod touch modellekkel együtt.

Magyar idő szerint tegnap este 7-kor leplezte le legújabb okostelefonját az Apple, mely teljes műszaki leírása és végleges formaterve már hónapokkal ezelőtt napvilágot látott. A bemutató során gyakorlatilag sorra ki lehetett pipálni a pletykált paramétereket, vagyis csak azoknak okozhatott meglepetést a 16:9-es képarányúra nyúlt kijelző, az előlapi HD kamera, a karcsúbb kialakítás, a félig fém hátlap, a csak bizonyos régiókban használható 100 megabites LTE támogatás, az új rendszercsatlakozó vagy a nano-SIM kártyafoglalat akik az elmúlt időszakot egy világtól elzárt barlangban töltötték internet kapcsolat nélkül. Az előzőnél jóval kisebb, 9 tűs „Lightning” rendszercsatlakozó a korábbi tartozékokkal való kompatibilitás megszűnését eredményezi, melyet az októberben megjelenő 29 dolláros konverter csak részben tud orvosolni. A nem túl kompakt kialakítása miatt ugyanis a legtöbb dokkolóban és kihangosítóban nem lesz használható. A nano-SIM kártyára való átállás szintén kisebb fejtörést okozhat, bár pletykák szerint a szolgáltatók világszerte felkészültek a váltásra.

A 9,3-ról 7,2 milliméterre karcsúsodott, 115,2-ről 123,8 milliméteresre nyúlt és 140-ről 112 grammra fogyott iPhone 5 ugyan nem a piac legkönnyebb és nem is a legvékonyabb okostelefonja, de felszereltségéhez képest mindenképp rendkívül kompaktnak mondható. Az elődhöz képest komoly előrelépést jelent a 100 megabites 4G LTE hálózati támogatás, a 720p felbontású HD felvételek és videóhívások lebonyolítására alkalmas előlapi kamera, valamint az Apple A6 processzor, mely kétszeres számítási és grafikai teljesítménnyel kecsegtet. Hivatalos adatokat szokásához híven nem közölt a gyártó, de az előzetes információk szerint az új chipben két, maximum 1 GHz-es órajelen futó ARM Cortex-A15 mag található, mely mellé valószínűleg 1 GB RAM áll rendelkezésre. A 18 százalékos karcsúsodás és 20 százalékos súlyleadás, illetve 12 százalékos térfogat csökkenés miatt a zafírral védett 8 megapixeles iSight kamera szenzorának felülete is 25 százalékot zsugorodott, melyhez a konkurens megoldásoktól elmaradó, f/2,4 apertúrájú optika áll rendelkezésre. Ennek ellenére jobb esti felvételeket, és akár 28 megapixeles panoráma felvételeket ígér a gyártó. További fontos újdonság, hogy minden kamera mellé külön mikrofon került, melyek hagyományos hívás közben háttérzaj-szűrésre is bevetésre kerülnek.

A várakozásokkal ellentétben a készülékből kimaradt az NFC támogatás, mely miatt sem érintésmentes fizetésre, sem tartozékokkal való egyszerűsített párosításra nem alkalmas. Az Apple tehát egyelőre nem követi a Google és a Microsoft törekvéseit, vagy egyszerűen csak megvárja, míg az NFC-alapú vásárlás elterjedtebb lesz. A vezetékmentes töltés természetesen az iPhone 5 kapcsán szóba se jöhetett, hiszen a fém hátlap erre nem igazán teremt lehetőséget, ráadásul relatíve nagy helyet igényelne. Némi változást hozhat a jövőben az Intel új fejlesztése, mely az NFC antennáját használja fel töltésre, de ez a technológia egyelőre fejlesztés alatt áll. Az iOS 6 számos újítása, az új térképek, illetve a nagyobb kijelző adottságait jobban kiaknázó univerzális alkalmazások ellenére a tegnapi sajtóeseményre szinte egyáltalán nem reagáltak a gyártó részvényei. Ez persze részben annak is köszönhető, hogy az újdonságok zöme már korábban kiszivárgott, illetve ezúttal semmi olyan forradalmi újdonság nem került bemutatásra, mely messze túlmutatna a konkurensek ajánlatain.

A készülék tehát egy kézzel is könnyen átérhető, 4 hüvelykes, 640 x 1136 képpontos, Gorilla Glass üveggel védett IPS érintőkijelzőt, 1080p felbontású HD videók rögzítésére alkalmas, LED villanóval és külön mikrofonnal ellátott 8 megapixeles iSight fő és saját mikrofonnal ellátott, 720p felbontású HD videohívások lebonyolítására alkalmas 1,2 megapixeles előlapi kamerát, csak bizonyos régiókban használható 100 megabites 4G LTE és 42 megabites HSPA+ adatátviteli képességet, GPS, kétnormás WLAN és Bluetooth 4.0 modult, az előző generációnál kétszer fürgébb Apple A6 processzort, 3 mikrofonos zajszűrési megoldást, 9 tűs Lightning csatlakozót, valamint 8 órányi beszélgetési időt vagy 4G böngészést, illetve 10 órányi videolejátszást vagy WLAN-alapú böngészést biztosító akkumulátort kapott. A Magyarországon szeptember 28-án piacra kerülő, 123,8 x 58,6 x 7,6 milliméteres és 112 grammos iPhone 5 árazása a tavalyi csúcsmodellét követi, a 8 GB-os iPhone 4 helyét a 16 GB-os iPhone 4S, a 8 GB-os iPhone 3GS helyét pedig a 8 GB-os iPhone 4 veszi át.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás