promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csalással akarták elütni a brazilokat a vb-szerepléstől
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A chilei kapust egy Playboy-modell dobta meg petárdával, erre ő megvágta magát egy gondosan, előre elrejtett szikével. Mindez pedig majdnem az akkor még csak háromszoros világbajnok Brazília részvételébe került az 1990-es olaszországi világbajnokságon.

A 80-as évekre vitathatatlanul az argentin válogatott és Diego Armando Maradona jelentette azt a dél-amerikai futballban, mint 1958-tól 1970-ig Brazília. A hős „Selecao” akkor Pelé és Garrincha vezérletével három világbajnoki címet is bezsebelt. Ám az ügyes labdazsonglőröket az argentin felfutással párhuzamosan egy kevésbé tehetséges, inkább szorgalmas és sokat robotoló generáció váltotta fel. Sőt, több évtizednyi nélkülözés következett, és csak 1994-ben értek fel újra a brazilok a világ csúcsára.

Mai történetünk azonban 1989-ben esett meg. Ugyanis nagyon kevésen múlott, hogy Brazília kijut-e egyáltalán a soros vébére. A legendás Maracana adott otthont a Chile elleni ki-kimérkőzésnek szeptember 3-án. A győztes utazhatott a következő nyáron Olaszországba. A brazilok vezettek, és a vendégeket már nagyon szorította az idő. Ekkor történt, hogy egy hazai szurkoló hölgy(!) petárdát dobott be a chilei kapus mellé. Roberto Rojas úgy rogyott össze, mintha halálos lövést kapott volna. Az orvosi ellátás után hordágyon vitték le a pályáról a vérbe borult arcú portást. A játékvezető azonnal beszüntette a játékot, és a folytatásra már nem is került sor.

A FIFA vizsgálatot indított, mert roppant gyanúsak voltak a körülmények. Mindeközben a chilei szövetség szorgalmazta, hogy a brazilokat a helytelen szurkolói viselkedés miatt zárják ki. Ezzel pedig ők utazzanak a világbajnokságra. A nemzetközi-szövetségnél azonban gyanut fogtak, és a felvételek kielemzése rámutatott, hogy a nevezetes petárda több, mint egy méterre „csapódott be” Rojas-tól. A „Condór” becenevű játékos sérülése mégis valódi volt. A nyomozás kiderítette, hogy a kapus saját magát sebezte meg: egy szikét rejtegetett, és fetrengés közben képes volt saját magát megvágni. Ezek a pontos részletek ugyan nem kerültek nyilvánosságra azonnal, de később az érintett saját maga ismerte el tettét.

Chilét büntetésül nem csak a 90-es tornától, de még az 1994-es USA-ban rendezett vb-ről is eltiltották. Sőt, Rojas-t sem engedték többet profiként pályára lépni. Büntetését csak 2001-ben törölte a FIFA. Apró szépséghiba, hogy anti-hősünk akkor már 43 esztendős volt.

Ó, és mielőtt elfelejtkeznénk róla! A petárdás lány elég jól megúszta. A 24 éves Rosamary Mello Nascimento az eset miatt pár órára rendőrségi őrizetbe került. Mégis kedvező irányt vett a sorsa: országos ismertségre tett szert a cselekedetének köszönhetően, és még a Playboy címlapjára is felkerült. Sajnos  hozzá kell tennünk, hogy Rosamary már nincs az élők sorában. 2011-ben tragikus hirtelenséggel hunyt el agyi aneurizma következtében. 

A legendás eset alább látható:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás