promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eljárást indított a FIFA: nem telik el nap botrány nélkül Katarban?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A FIFA fegyelmi eljárást indított a szerb labdarúgó-szövetség ellen, miután csapata Koszovót ábrázoló, vitatott zászlót tűzött ki az öltözőjébe a brazil világbajnoki vereség előtt.

A zászló Koszovó körvonalát mutatja, Szerbia lobogójával, a „nincs feladás” (nema predaje) felirattal - írja a BBC a mellékelt képek mellett a szóban forgó zászlóról. Nagy a feszültség a szerbek és az albán vezetésű koszovói kormány között, így jogos a félelem, hogy 23 évvel a koszovói háború után újra fellángolhat az erőszak. Koszovó még 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Szerbia – Oroszország szövetségese – nem ismeri el független országként.

Tetézi az indulatokat az elmúlt időszakban erősödő feszültség, ami a szerbek, illetve a koszovói szerbek, valamint az albán vezetésű koszovói kormány között kialakult, ugyanis a koszovói hatóságok életbe léptettek november 1-jén egy új törvényt, amely rendszámtáblacserére kötelezi a koszovói szerbeket., és bár úgy tűnt, hogy a helyzet megoldódik és pontot tehetnek a két éve húzódó vita végére, most ezzel a zászlóval szítják az indulatokat a labdarúgó-világbajnokságon.

Pénteken a Koszovói Labdarúgó-szövetség (FFK) panaszt nyújtott be a FIFA-nak, a labdarúgó világot irányító testülethez Szerbia "soviniszta retorikája" miatt. A közleményben azt írják:

„Az ilyen sovinizmusnak nincs helye egy sportrendezvényen, és még kevésbé azokon a létesítményeken belül, ahol a világ futballjának legnagyobb eseménye zajlik, ezért az FFK a FIFA többi tagjával egyenrangú tagjaként követeli ettől az intézménytől, hogy tegyen szankcionáló intézkedéseket a népek közötti gyűlöletet szító és az emberi értékekkel ellentétes cselekedetek ellen”

Koszovót egyébként még 2016-ban vették fel az UEFA-ba és a FIFA-ba, de az európai szövetség szabályai szerint Szerbia és Koszovó nem játszhat egymás ellen a két ország közötti feszültség miatt - emlékeztetett a lap. 

Szerbia 2-0-ra kikapott Brazíliától a katari világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzésén, hétfőn pedig Kamerunnal játszik a G-csoport következő mérkőzésén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás