promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar történelmi siker született: senki sem hitte volna, hogy ilyen kimagasló eredményt érhetünk el ebben a sportágban
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország legnépszerűbb kutyás sportja az agility – világszerte elismert bíróval, élmezőnybe tartozó versenyzőkkel. A szeptember 24-25-én rendezett világbajnokságon történelmi siker történt: a magyar válogatott mini méretkategóriában aranyérmet szerzett.

Van egy sportág, ami a megérdemeltnél kevesebb figyelmet kap a magyar sajtóban, pedig hazánkban a legnépszerűbb kutyás sport, legjobbjaink a nemzetközi élmezőnybe tartoznak, mi több, világszerte elismert bírónk van. Ez az úgynevezett agility, egy dinamikusan fejlődő sportág, ahol a gazda és a kutya közösen tanul, dolgozik, versenyzik. Kevesen tudják, hogy ez a sportág a lovaglásból ered - ezt Számfira Eszter, az Európában egyedülállónak számító kutyás sportcsarnok, a DogFlow Aréna egyik agility edzője árulta el a Promotions-nek.

„Talán kevesen tudják, de az agility gyökerei a lovaglásból erednek. Az 1970-es évek végén találták ki, a díjugrató versenyek szüneteiben kutyákat futtattak a lóverseny pályákhoz hasonló pályán. Innen indult minden, s ma már ott tart, hogy számos országban profi sportnak számít, és egy-egy versenyen századmásodpercek döntenek a helyezésekről. Amikor pedig azt kérdezik, mire tanít ez a sportág, akkor azt mondom, leginkább ön- és kutyaismeretre – még, ha ez elsőre furcsán is hangzik. A kutya tanítása során a felvezető jobb kapcsolatot alakít ki kutyájával, jobban megérti kedvencét, és ezzel együtt magát is. Hiszen ebben a sportban két félnek kell folyamatosan együttműködnie, kommunikálnia. Azt kell, hogy mondjam, hogy az agility nemcsak a kutyát, de az embert is jobbá teszi. Ja, és nagyon jó móka az egész”

- fogalmazott az edző.

Amikor azt mondjuk, hogy a magyar versenyzők a nemzetközi élmezőnybe tartoznak, az nem túlzás. Szeptember 24-25-én, Ausztriában, 38 ország részvételével rendezték meg a világbajnokságot, amelyen megszületett a magyar agility sport első világbajnoki aranyérme, méghozzá a mini méretkategóriában. Az immáron világbajnok csapat tagjai között van Ray Brigitta, Wéber Krisztina, Novák Réka, és Naggyőr Dalma.

Ez az aranyérem legalább olyan történelmi siker, mint a magyar fociválogatott 4-0-s győzelme Anglia ellen.

Hazánk agility midi csapata (Mészáros Petra, Szakál Evelin, László Zsombor, Maros Gergő) sem szerepelt "rosszul", ők ezüstérmet szereztek a világbajnokságon. 

„Történelmi győzelem egy teltházas, gyönyörű arénában!”

– írta Facebook-oldalán, Jakkel Tamás a Nemzetközi Kinológiai Szervezet (FCI) elnöke.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás