promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legendás 6:3 után fél évvel volt még egy magyar-angol meccs, ahol minden képzeletet felülmúló eredmény született újra
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az "évszázad mérkőzése" után nem sokkal jött a visszavágó, az angolok pedig mindenáron győzni szerettek volna Budapesten.

1953. november 25-én egy legendás mérkőzésen Magyarország 6:3-ra legyőzte Anglia nemzeti tizenegyét, méghozzá Londonban, a Wembley-ben. A vereség a szigetországiak számára egy nagyon hosszú széria végét jelentette, ugyanis ekkor már 90 éve nem kaptak ki hazai pályán a kontinentális Európa válogatottjaitól, avagy a "Külföldtől".

Az Aranycsapat 105 ezer örjöngő angol fanatikus előtt lépett pályára, a gólontást pedig már az első percben elkezdte Hidegkuti Nándor. A magyar csapat hat gólig meg sem állt, az angolok viszont csak háromig jutottak. Az egyik oldalon a vereség nagyon súlyos volt, míg a másikon mámorító a győzelem. 

A meccs összefoglalója immár színesben is megtekinthető:

A meccs felvezetése sem volt mindennapi, az angolok az "évszázad mérkőzéseként" hirdették meg, ahol a világ vezető futballhatalma és az olimpiai bajnok csap össze. A vége Anglia számára teljes sokk, a mérkőzés után a nyilatkozatok szinte végig arról regéltek, hogy a magyar válogatottat ezen a napon nem lehetett legyőzni. Az angolokat amúgy már pár évvel ezelőtt is érte azért egy látványos sokk, amikor 1950-ben kikaptak a vb-n az Egyesült Államoktól.

Ennek a történelmi mérkőzésnek állít emléket egy 2005-ös amerikai film, A foci hőskora:

Kevesen tudják, de a legendás 6:3 után fél évvel Budapesten megrendezték a mérkőzés visszavágóját, az angolok pedig nagyon fogadkoztak az összecsapás előtt, hogy revansot vesznek a magyarokon, méghozzá az ő hazai pályájukon, a magyar fővárosban. Az angolokat természetesen a hazai 3:6-os megalázó vereség után a közvélemény is nyomta a visszavágó felé.

A mérkőzés aztán nem épp úgy alakult, ahogy azt Winterbottom mester legénysége eltervezte, Magyarország még a londoni gólok számát is felülmúlta, 7:1-es győzelmet aratott.

És ahogy a mérkőzés után gúnyosan elterjedt „az angolok egy hétre jöttek, és hét egyre mentek”.

(Forrás: Rubicon, NSO)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás