promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olimpia: Ezért még Bruce Lee is elismerően csettintene! Törött orral nyert karatéban olimpiai bronzérmet a magyar bajnok, Hárspataki Gábor! - videó
Borítókép:  Hárspataki Gábor éppen egy kemény ütést visz be/Profimédia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyszerre kegyetlen és heroikus küzdelmek során nyert bronzérmet a tokiói olimpián debütáló karatéban az egyetlen magyar induló: Hárspataki Gábor! Még a törött orra sem akadályozta meg ebben.

Hárspataki ugyan kikapott az elődöntőben, de ebben a sportágban két bronzérmest hirdetnek, ennek köszönhetően pedig a sportág első ötkarikás érmét zsákolta be a magyar karatebajnok. Ráadásul külön amiatt is értékelni kell ezt az eredményt, mert sokáig az egyetlen magyar dobogós helyezés lesz ez, ugyanis nem tudni még, mikor várható majd ismét a programban a karate.

A kumite, vagyis a küzdelem 75 kilogrammos mezőnyében induló MTK-s karatés egy egyiptomi riválissal harcolt először, és végső állás 2-2 volt, viszont annak köszönhetően, hogy Hárspataki szerezte az első pontot, végül őt hirdették ki győztesnek.

A következő meccs már nem alakult ennyire jól, ugyanis az amerikai ellenfél, Thomas Scott olyan keményen fejbe rúgta a magyar bajnokot, hogy elkezdett vérezni az orra, sőt, később az is kiderült, hogy az el is törött.

A 25 éves Hárspataki még így is küzdött, amennyire erejéből tellett, de végül 8-3-ra mégis kikapott. A következő meccsen a világbajnoki harmadik ukránnal, Sztanyiszlav Horunával kellett megmérkőznie, ott döntetlen volt állás.

Végül eljött a legutóbbi összecsapás napja. Nisimura Kennel kellett megküzdenie, és ez alapján dőlt el, hogy továbbjut-e majd a csoportkörből. Ez már biztosan érmet jelentett volna számára, de Hárspatakinak korábban a japán karatebajnokot még egyszer sem sikerült legyőznie. Elég lassan indult be igazán a mérkőzés a két harcos között, meg is intették őket. Rövidesen felpörögtek azonban az események, viszont érvényes ütést csak a japán harcos tudott bemutatni. Nisimura Ken végül menekülőre fogta, hátha valahogy el tudja kerülni a magyar támadásokat, de Hárspataki végül jól fejbe rúgta, amiért három pontot kapott és ennek köszönhetően továbbjutott.

Rafael Agajev, egy veterán karatebajnok ellen már nem nagyon volt esélye, így ezt az utolsó meccset az azeri 7-0-ra nyerte meg. Erről Hárspataki később azt állította a magyar újságíróknak, hogy ilyen még talán egyszer sem esett meg vele. Azzal pedig nem is értett egyet, hogy pontot adtak ellenfelének az első támadásra.

„Nem számítottam rá, hogy a pontszerzési lehetőségeim után az ellenfelem minden pontot megkap. Természetesen nem ellene vagyok, nagyon sok technikájáért jogosan kapott pontot, de az elsőnél, amikor kisöpörte a lábam, annyi idő eltelt és annyi technikai szabálytalanság volt közte (az én részemről is), hogy ez egyértelműen nem volt pontlehetőség az ő részére. Mindenesetre köszönöm mindenkinek, aki benne volt, hogy elértem ezt a harmadik helyet. Sajnálom, hogy ezzel a 7-0-val zártam, lehetett volna inkább egy jó 7-6, de legalább harmadikak lettünk.”

– nyilatkozta Hárspataki a magyar újságíróknak, azt is megjegyezve, hogy természetesen, ha előre megmondják neki, hogy bronzérmet nyer, már akkor elfogadta volna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás