promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan válassz megfelelő cipőt sportoláshoz?
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A cipőválasztás sosem volt könnyű feladat, már ha komolyan veszi az ember, és a küllemen kívül a minőség is fontos szerepet játszik a döntésében. És jól tesszük, ha ezt is figyelembe vesszük, a cipő ugyanis nem csak egyszerű divatkiegészítő – az lábunk, sőt, a gerincünk egészségére is hatással van. A sportoláshoz használt lábbelik esetében pedig ez fokozottan igaz.

Persze hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a divat egyáltalán nincs hatással arra, hogy milyen cipőt viselünk, hiszen természetesen mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni. Még akkor is, amikor csak a konditerembe, vagy éppen futni megy. A közérzetünk szempontjából is nagyon fontos, hogy olyan cipőt válasszunk, ami tetszik, ellenkező esetben nem érezzük majd jól magunkat benne, és nem viseljük szívesen.

Persze a küllem csak egy dolog, az igazán jó cipők egyszerre néznek ki jól, és biztosítják a tökéletes tartást ortopédiai szempontból. Ahogy a klasszikus kézitáska egyetlen hölgy kelléktárából sem hiányozhat, úgy a sportcipő is olyan alapdarab, ami mindenki cipősszekrényében helyet kap.

Mire figyelj, ha sportcipőt vásárolsz?

  • Kényelmes legyen a fazon! Minden láb más, éppen ezért igen eltérő lehet az egyes lábbelik formája. Ez a sportcipőkre is igaz: nem biztos, hogy mindenkinek bejön ugyanaz a kialakítás. Ha korábban már vettél sportoláshoz cipőt, ami bevált, érdemes annál maradni. Ha ez lenne az első komolyabb sportcipőd, akkor viszont érdemes néhányat felpróbálni egy cipőboltban – ettől még később rendelhetsz az internetről is, ez csak azért szükséges, hogy tudd, milyen fazonokban gondolkodj.
  • Nyújtson megfelelő alátámasztást. Ez az, amit a legnehezebb teljesíteni, hiszen laikusként nem biztos, hogy meg tudjuk ítélni, hogy mennyire megfelelő az az alátámasztás – ez ugyanis nem feltétlenül egyenesen arányos a kényelemmel, habár azért van közük egymáshoz. A jó cipőtalp rugalmas, de azért nem nagyon puha, hiszen ebben az esetben minden apró kavics kényelmetlenséget jelentene a lábunk alatt. Az biztos, hogy a betonkemény talpak általában nem alkalmasak sportolásra.
  • Szellőzzön benne a lábad. Ez is olyasmi, amire alapból is érdemes odafigyelni, hiszen a láb hosszútávú egészségéhez hozzátartozik, hogy lehetőleg tudjon a cipőben szellőzni. Sportoláskor, amikor fokozottan izzadsz, különösen fontos a szellőzés, ezért mindenképp olyan sportcipőt válassz, amiben ez biztosított.
  • Legyen strapabíró. A sportcipőn nem érdemes spórolni, mert hosszabb távon az biztosan nem lesz sportolás. Az átlagosnál lényegesen jobban igénybe veszed a lábbelidet, ezért nem érdemes egy olcsó, silány minőségű, vagy egy jó, de utcai viselésre szánt sportcipővel próbálkozni, még akkor sem, ha nagyon kényelmesek. Félpercenként fognak ugyanis tönkremenni, és veheted az újakat – sok kicsi pedig sokra megy, ugye, így már nem is annyira éri meg. Szánj inkább nagyobb összeget egy jó sportcipőre.

Ha körültekintően választod ki a sportcipődet, a tested meghálája a törődést: a lábad egészséges marad, nem lesznek látszólag indokolatlan, egyre inkább krónikussá váló fájdalmaid, sőt, a teljesítményed is jobb lesz. Megéri időt, energiát és pénzt áldozni egy jó sportcipőre!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás