promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a Szuperliga, amely teljesen megváltoztathatja az európai futballéletet
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Új futballsorozatot indítana tizenkét európai klub, jelentették be vasárnap délután a közös közleményükben, vagyis hosszú évek után, most végre tényleg valóra válhat a Szuperliga terve. Ez viszont hatalmas botrányt keltett. Az UEFA és a FIFA is szinte azonnal komoly fenyegetésbe kezdett.

Vasárnap délután derült ki, hogy az európai klubfoci 11 élcsapata aláírt egy megállapodást, amely szerint csatlakoznának az új Szuperligához. Az Európai Labdarúgó Szuperliga megalakítását már az 1990-es évek óta tervezik, de eddig a megvalósításig nem jutottak el.

Vasárnap viszont bombaként robbant a hír, hogy az öt legnagyobb angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea), három olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale), és négy spanyol sztárklub (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) csapataival szóban már meg is állapodtak. Sőt, a New York Times szerint a szervezőbizottság legalább 20 csapatra növelné a létszámot, jelenleg a Bayern Münchent és a Dortmundot győzködik nagy erőkkel.

A tervek szerint a mérkőzéseket hétközben játsszák majd, tehát mindenki továbbra is részt vesz a hazai bajnokságban. A sorozat augusztusban indul két tízes csoporttal, hazai pályán és idegenben játszott meccsekkel. A csoportok első három helyezettjei jutnak tovább automatikusan, a negyedik-ötödik helyezettek pedig rájátszásban döntik el, melyikük mehet tovább a kieséses szakaszba. Az egymeccses döntő májusban lesz. Amint lehet, elindítják a női Szuperligát is.

írja a Marca.

Azonban ez nagyon nem tetszik a FIFA-nak és az UEFA-nak, a közlemény után mindkét szervezet fenyegetőzésbe kezdett. Az UEFA kijelentette, hogy a Szuperligában játszó labdarúgókat minden más versenysorozattól és a válogatottjuktól is el fogják tiltani, valamint mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák ezt a tervet. A BBC szerint a Szuperligához csatlakozó angol klubok hivatalos szurkolói csoportjait is elítélik a Szuperliga ötletét. Árulásnak, a tradíciók feladásának nevezik a döntést, ami szembemegy mindazzal, amiről a futballnak szólnia kellene. 

Akkor mégis mi lehet az oka, hogy ezek a sztárklubbok még is szembemennének a szövetség és a szurkolók akaratával? 

Mint minden másban, itt is a pénz a legnagyobb mozgatórugó. Az első hírek szerint azok a klubok, amelyek csatlakoznának az új bajnoksághoz, 350 millió eurót (425 millió dollárt) kapnának.

- írja az Origo.

Ez az összeg pedig a szupergazdag klubok költségvetésében is igen jelentős tétel. Összehasonlításképpen, egy BL-győztes csapat sem tud 100 millió eurónál többet összeszedni, és ehhez meg kell nyernie a Bajnokok Ligáját, így tehát egyértelmű a válasz. Nem véletlen az sem, hogy a Barcelona egyből csatlakozott a Szuperligához, a katalán klub ugyanis hónapok óta a csőd szélén táncol, de a többi sztárcsapatnak sem jött jól a koronavírus járvány. A sorozat közvetítési jogait egyébként a DAZN nevű cég birtokolná, míg az egész ügy pénzügyi hátterét a JP Morgan Chase vállalat finanszírozni. Az új Szuperliga, a tervek szerint, 2022-ben indulna el. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás