promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Djokovicnak olyan lesz az Australian Open, mint Nadalnak a Roland Garros?
Borítókép:  FIONA HAMILTON / TENNIS AUSTRALIA / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világelső Novak Djokovic jövőre is esélyes lesz, és megszerezheti a tizedik győzelmét.

Djokovic vasárnap saját rekordját döntötte meg, mivel kilencedszer lett bajnok a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A szerb teljesen sima három szettben győzte le az orosz Daniil Medvedevet. A 25 éves moszkvai ellenfél a 2019-es US Open után második Grand Slam fináléjára készült - anno New Yorkban öt szettben kapott ki Rafael Nadaltól. Az tényleg egy szoros mérkőzés volt, ez viszont abszolút nem lett az.

Az első szettet még mondhatjuk kiegyenlítettnek (7-5), de Djokovic utána annyira belejött a dologba, hogy tejesen sima 6-2, 6-2-vel fejezte be az utolsó kettőt.

Djokovicnak így ez lett a 82-ik tornagyőzelme és pályafutása 18. Grand Slam-trófeája.

Ha a nagy hármas pályán tud maradni, akkor a fiatalok nem rúghatnak labdába

Hogy ki az a nagy hármas, azt szerintem csak a laikusabb olvasóknak kell leírni: Roger Federer, Rafael Nadal, és Novak Djokovic. Anno ide sorolhattuk Andy Murrayt, vagy Stan Wawrinkát, de ők sajnos fizikailag már nincsenek a toppon. Utóbbit pont a nyíregyházi teniszező, Fucsovics Márton ejtette ki a mostani Austalian Openről egy gigászi csatában.

2017 óta először borult fel a mérleg a tavalyi US Openen, amit Dominic Thiem nyert meg. Az osztrák egy nagyszerű teniszező, és nagyon megérdemelt egy Grand Slam tornagyőzelmet, de sajnos azt is hozzá kell tenni, hogy az esélyeit feljavította a szerencse.

Rafael Nadal címvédőként nem indult ezen a tornán a járvány miatt, az abszolút esélyest, Novak Djokovicot meg kizárták, mivel az egyik dühből elütött labdája torkon találta a vonalbírót. Thiem nyerhetett volna, ha Djokovic pályán marad, és eljut a döntőig? A válasz abszolút nem.

Hihetetlen, hogy a szerb honnan tud energiákat meríteni, és miként tud semmi perc alatt változtatni a játékán. A mostani Austalian Openen is majdnem kiesett, mivel meghúzódott a hasfala. Taylor Harry Fritz ellen csak kínlódások árán tudott továbbmenetelni egy öt szettes meccsen, de utána megint elkezdett csúcsformában teniszezni. A fináléig 100 ászt ütött - vélhetően edzője, a volt szervakirály Goran Ivanisevic hatására -, valamint 1005 percet töltött a pályán.

A mostani tornán Thiem már régen elvérzett, Nadalt pedig Tsitsipas ejtette ki egy négy órás öt szettes harcban. A görög ezután semmit nem tudott kezdeni az elődöntőben Medvedevvel, aki három szettben nyert.

Medvedev fizikailag toppon volt, jól játszott mindenki ellen, de jött Djokovic, aki egy fokkal magasabb fokozatra kapcsolt és lemosta a pályáról az oroszt. Jönnek a fiatal tehetségek, de már egy komolyabb meccs lemeríti őket fizikailag, ha meg kell, akkor nem tudnak taktikát váltani.

Ha formában vannak a nagyok, akkor iszonyat nehéz fogást találni rajtuk. Egyszerűen nincs ellenszer, és ha tovább is jutsz egy Nadal ellen, akkor úgyis jön egy Djokovic. Ők olyan szintre emelték a teniszt, amit a jelenlegi fiatalok soha, vagy nehezen fognak tudni utánuk csinálni. Az meg csak abszolút álom marad, hogy ők valaha is ennyi Grand Slam tornát nyerjenek. (Federer: 20, Nadal: 20, Djokovic: 18) Sokan mondják azt, hogy nem szabad lehajtott fejjel játszani, de Medvedev se ijedt meg Djokovictól, és végül mit ért vele?

Lehet sokan nem fognak velem egyetérteni, de a fiatal teniszezőknek talán csak akkor nyílik meg az út, ha Nadal, Djokovic és Federer idővel visszavonul, vagy fizikailag nem lesz a toppon. Utóbbi idén nyáron lesz 40 éves, de még mindig úgy fog nekimenni egy Wimbledonnak, ha visszatér, mintha az élete múlna rajta. Federer sincs a csúcson, de olyan játékot alakított ki magának, amikkel finálékig tud ennyi idősen is menetelni.

Ezek a játékosok csodálatosak, és lehet unalmas döntőt csinálnak egy sima győzelemmel, de borzalmasabb az a tudat, hogy mi lenne, ha ők nem lennének a pályán. Másképp látnánk a tehetséget, ami megvan az új teniszezőkben, de mégis megfakul a nagyok játéka mellett.

A szerbnek olyan lesz az Australian Open, mint Nadalnak a Roland Garros?

Érdekes, hogy Federer és Djokovic sem csípi a salakot, de lehet ők is csak azért, mert ott van egy Rafael Nadal. A svájci és a szerb csak egy Roland Garros győzelmet tudott bezsebelni, míg Nadal ott 13-at.

Miért megy ennyire jól Djokovicnak az Australian Open, azon még a szakértők is vitázni szoktak, mivel rengeteg mindent kell figyelembe venni. Hiába kemény pálya van a US Openen is, ott a szerb csak négy győzelmet tudott behúzni, míg a melbourne-i tornán már kilencet.

Lehet olyan lesz ez a torna a szerbnek, mint Nadalnak a Roland Garros? Olyan rekordok ezek, amiknek iszonyatosan sokáig nem fog tudni senki sem a közelébe kerülni.

Djkokovic márciusban már biztosan lekörözi Roger Federert a férfi tenisz-világranglista élén, amikor 311. hete vezeti majd az ATP-rangsort.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás