promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vannak közös pontok Michael és Mick Schumacher pályafutásában
Borítókép:  Claudio Giovannini / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mick Schumacher múlt vasárnap lett a Formula 2 bajnoka és bár némileg más úton jutott el az F1-ig, mint legendás édesapja, vannak hasonlóságok kettejük pályafutásában.

 

Az F1 hétszeres világbajnokának fia 2008-ban kezdett el gokartozni, forma autókkal pedig 2014 óta versenyzik. Jelenleg ott tart a karrierje, hogy megnyerte a Formula 1 előszobájának számító F2-es sorozatot, a Ferrari akadémiájának a tagja, valamint már biztosan bemutatkozhat a nagyok között, mégpedig a Haas F1 Teamnél. Az ő útja bizonyos szempontból egyszerűbb, máshonnan nézve azonban pont, hogy nehezebb volt, mint édesapjának.

Michael fiatalon nem rendelkezhetett nagy anyagi támogatással és bár mondhatni ő is végigjárta a ranglétrát mire az F1-ben versenyezhetett, némileg nehezebb helyzetben volt. A Formula 3-as sorozatban több babér is termett számára, hiszen a legendás makaói versenyt is megnyerte, valamint ugyanitt német bajnok is volt, de a formula autók mellett lehetősége volt másutt is tapasztalatot gyűjteni a sportautók és a túraautók terén is.

Apa és fia között az F1-be való belépés is másként alakult, hiszen a későbbi bajnok számára elég hirtelen jött a lehetőség. A Jordan csapat akkori pilótája, Bertrand Gachot börtönbe került, miután bántalmazott egy taxisofőrt, Michael menedzsere, Willi Weber pedig ügyesen leszervezett egy tesztet, ahol elég hamar lenyűgözött mindenkit a csapatnál.

A Belga Nagydíjon mutatkozhatott be 1991-ben, ahol bár elég korán kiesett, az időmérőn a 7. helyet szerezte meg, ami kivételesen jónak számított a zöld színű Jordan B191-el. Mivel egy másik istálló, a Benetton (mai nevén Renault) még fizetni is hajlandó volt azért, hogy Schumachert szerződtethessék, így végül némi zűrzavar után a következő futamon és az azt követő években már náluk indult a német pilóta.

Micknek úgy tűnhet, könnyebb dolga volt, hiszen a gokartos éveket követően ment F4-es és F3-as sorozatokban, és végül a Formula 2-ben találta magát addigra már Ferraris tehetségként, a teljesítménye után pedig nem volt kérdés, hogy ülést kap majd egy osztállyal feljebb is.

Nem szabad viszont kihagyni a számításból azt sem, hogy a kis Schumi eleinte anyja vezetéknevével indult a gokartos futamokon, hogy ne szegeződjön rá akkora figyelem, továbbá az elmúlt években folyamatosan meg kellett küzdenie azzal a teherrel, hogy a neve miatt talán többet várnak el tőle, mint másoktól.  

Édesapja 2013-as síbalesete is nehezítette a helyzetet, akárcsak az, hogy a családtól folyamatosan várják az emberek, hogy kiderüljön, milyen állapotban van jelenleg a németek legendája.

Párhuzamos dolgok:

Más idők jártak, mikor Michael Schumacher berobbant az F1-be, de még így is van, ami hasonló, egy dolog pedig pont ugyanaz apa és fia között. Mindketten bekerültek fiatalon egy pilótanevelő programba, az idősebb Schumacher annak idején a Forma-3-as sikereket követően a Mercedes juniorja volt, így kerülhetett be Sauber-Mercedes csapatába a sportautó világbajnokságon, illetőleg 1991-ben a DTM sorozatban is indulhatott. Többek között ez a támogatás is segített a későbbi Jordanes bemutatkozásnál.

Legnagyobb sikereit viszont a Ferrarival érte el, ahol zsinórban öt világbajnoki címet is szerzett, a dolgok pedig úgy alakultak, hogy évekkel később Mick az olaszok tehetségei között nevelkedhet, valamint nekik is köszönhető az, hogy 2021-ben a Haasnak versenyezhet majd.

És ha már 2021, egyvalamit mindenképp ki kell emelni. Ha ugyanis van valami, ami teljesen megegyezik, akkor az az életkor. 91-ben Michael ugyanúgy 21 esztendősen írhatta alá az első Formula 1-es szerződését, csakúgy, mint 20 esztendővel később a fia is tehette ezt nemrégiben.

A fiatal pilóta egy másik újonccal, az orosz Nikita Mazepinnel együtt mutatkozhat majd be a következő szezonban, a Formula 1 hivatalos oldala pedig az alábbi kedves videóval köszöntötte a következő Schumachert a mezőnyben.

A felvételeken Mick még csak egy éves volt, most viszont élete legnagyobb kalandjára készülhet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás