promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forma-1: Győzelemmel lett világbajnok Lewis Hamilton
Borítókép:  Kenan Asyali / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Világbajnok Lewis Hamilton. A Mercedes pilótája egy kivételesen eseménydús futamon szerezte meg hetedik vb-címét.

Egy nagyon izgalmas futamra volt kilátás, miután az eső áztatta pálya eléggé megkavarta a lapokat szombaton és a verseny kezdete előtti percek is okoztak meglepő dolgokat. Az eső ismét leszakadt, a nedves aszfalton pedig ketten is hibáztak a kivezető körükön. Az Alfa Romeo pilótája Antonio Giovinazzi is neki ütközött a falnak, George Russel pedig a boxutcába vezető szakaszon törte meg a Williamset.

Az élről Lance Stroll indulhatott, aki élete első pole pozícióját szerezte az időmérőn, mellőle Max Verstappen, mögülük pedig Sergio Perez és Alexander Albon rajtolhattak. A Mercedesek ezúttal magukhoz képest gyengébbek voltak, Valtteri Bottas csak a 9. helyről indulhatott, míg a címvédő Lewis Hamilton a 6. pozícióból várta a rajtot. A britek címvédőjének már ezen a hétvégén megvolt az esélye arra, hogy bebiztosítsa pályafutása hetedik vb címét, ehhez elég volt csapattársa előtt végeznie.

A rajt egy kisebb káoszt okozott, a két Racing Point tökéletesen eljött Stroll-Perez sorrendben, Verstappen viszont nagyon beragadt. Sokat bukott még Bottas is, valamint a Renault-val Esteban Ocon, mindketten megpördültek az első kanyarban. Az igazán nagy nyertes Sebastian Vettel volt, a Ferrari négyszeres világbajnoka a 11. helyről egy kör alatt a harmadik helyig jött fel.

A mezőny nagy része a 9. körtől kezdve jött be új gumikért a boxba, ekkor már valamelyest elkezdett száradni a pálya. Szinte mindenki az Intermediate, vagyis a félig száraz félig nedves pályára való abroncsokat kapta. A 13. körre Stroll vezetett Perez és Verstappen előtt, Vettelt pedig Hamilton támadta a negyedik helyért amikor jött egy Virutális Biztonsági Autós szakasz Giovinazzi kiesése miatt.

Az újraindítás után egy Vettel-Hamilton-Albon közötti hármas csata alakult ki, melyet a Red Bull thai pilótája nyert és mindkettejüket átlépte. Nem volt ilyen szerencsés a csapattársa, Verstappen már Perezt üldözte, amikor nagy tempónál forgott meg.

A verseny fél távja egyfajta vihar előtti csend volt, mindenki arra várt mennyire lesznek szárazok a körülmények az intermediate gumik viszont kezdtek elkopni. Itt ismét felpörögtek az események és úgy tűnt mindenkinek következhet egy újabb kiállás. Ezekből kettőt is elrontottak. Vettel 1,5 másodpercet bukott, a Haas csapatnál viszont nem rögzítették jól Kevin Magnussen kerekeit, így végül két kör hátrányban fejezte be.

A pálya nem száradt eléggé ahhoz, hogy felrakják a slick gumikat, ez viszont nem mindenkinek kedvezett. Lance Stroll az élről jött ki  a boxba, de talán túl korán, folyamatosan lassult és bukta a pozíciókat. Hamilton közben Perezt is átlépte, a Ferrarik pedig rákapcsoltak és már Vettel mellett Leclerc is harcban volt a dobogóért. 15 körrel a vége előtt nagy kérdés volt lesz e eléggé száraz a pálya, illetőleg jöhet e még eső?

A végére azonban nem sok változás történt az élen, Lewis Hamilton ismét szerencsés volt, így győzelemmel szerezte meg a hetedik világbajnoki címet és ezzel utolérte az örökranglistán Michael Schumachert. A dobogó másik két fokáért viszont óriási csata alakult ki Perez-Leclerc és Vettel között, amiből végül a Racing Point mexikói és a Ferrari német pilótája jött ki a  legjobban akik a második és a harmadik helyen zártak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás