promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forma-1: Lance Stroll élete első pole pozíciója
Borítókép:  Clive Mason / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Racing Point kanadai pilótája nyerte az időjárás miatt kaotikussá váló kvalifikációt. 

2011 óta először látogatott el az F1 Törökországba. Az isztambuli pálya beugróként szerepel az idei versenynaptárban, a csapatokat pedig elég nagy kihívás elé állította. A pályát újraaszfaltozták, a hideg idő, illetve a szombat délelőttre megérkező eső kifejezetten megnehezítette a helyzetet.

A szabadedzések során pontosan ezért minden körnek jelentősége volt, illetőleg volt némi remény arra, hogy összébb rázódik majd a mezőny.A gyakorlásokat Max Verstappen nyerte, úgy tűnt tehát az időmérő előtt, hogy a Red Bull alkalmazkodott a legjobban a megváltozott körülményekhez.

Bizakodhatott a Ferrari is, a monacói Charles Leclerc mindháromszor közel tudott maradni, viszont a Mercedes a középmezőnybe esett vissza. A csapat legutóbb már megszerezte a konstruktőri világbajnoki címet, és két pilótájuk a címvédő Lewis Hamilton, valamint csapattársa Valtteri Bottas esélyesek még az egyéni címért.

Előbbi akár már ezen a hétvégén megszerezheti saját maga hetedik vb címét, amivel utolérné az eddig rekordtartó Michael Schumachert.

Az időjárás nem hogy javult volna a kvalifikáció kezdetére, miután zöldre váltott a lámpa egyre inkább rákezdett az eső, a látási viszonyok pedig annyira rosszak voltak, hogy az első szakasz közepén piros zászlóval megszakították az edzést.

Egy hosszas várakozás után végül újraindult az időmérő, de nem sokáig, miután Romain Grosjean elakadt a sóderágyban a Haas autójával, így ismét egy piros következett, igaz ezúttal csak nagyon rövid ideig. A Q1 végén mivel csak kicsit több mint 3 perc maradt elég nagy volt a forgalom a pályán, de meglepetések így sem születtek.

Később a Q2-ben bár javult az idő, a kavarodás még így is nagy volt. Kimi Raikkönen régi önmagát idézte és ismét az élmezőnyben volt, a Red Bullok abszolút a legjobbak voltak, a Mercedesek nem igazán találták a tempót, de még így is simán továbbmentek, a Ferrarik pedig hirtelen elkezdtek szenvedni.

Sebastian Vettel csak a 12, míg Leclerc a 14. helyen zárt. A középső szakasz másik meglepetését az Alfa Romeók okozták, Raikkönen mellett a csapattárs Antonio Giovinazzi is bejutott a legjobb 10 közé.

A Q3 végül hihetetlen végjátékot hozott. A két Racing Point hirtelen a legjobbá vált és fantasztikus tempót mentek, végül Lance Strollnak jött ki a lépés, aki így életében először rajtolhat majd az élről a vasárnapi futamon. Mellőle Max Verstappen indulhat aki sokáig a legesélyesebbnek tűnt, végül be kellett érnie a második hellyel. Szintén meglepetés a második sor is, Sergio Perez és Alexander Albon végeztek a harmadik és a negyedik helyen.

A Mercedesek a végére sem tudtak igazán gyorsak lenni, Hamilton a hatodik, Bottas pedig a kilencedik helyet tudta megszerezni.

A futam a szokottnál ezúttal korábban, vasárnap 11:10-től kezdődik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás