promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négy évre tiltották el a MotoGP egyik legismertebb pilótáját
Borítókép:  WILLIAM WEST / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A királykategória egyszeres futamgyőztese, az olasz Andrea Iannone doppingvétség miatt a lehető legsúlyosabb büntetést kapta.

Andrea Iannone egy igazán tehetséges motorosnak számított és bár világbajnoki címet sosem szerzett a kisebb kategóriákban sem, az utóbbi években a Ducati, a Suzuki, illetve az Aprilia gyári versenyzője is volt. Az ügye még 2019-ben kezdődött, amikor is a szezon utolsó előtti versenyén, a Malájziai Nagydíjon produkált egy pozitív mintát. Miután a B jelű próba is pozitív eredményt hozott, így első fokon egy 18 hónapos felfüggesztést kapott a Nemzetközi Motoros Szövegtségtől, de ahogy várható volt az olasz fellebbezett az ítélet ellen.

Mint kiderült nem csak ő tett így, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is hasonlót lépett, ám ők egy négyéves eltiltást szerettek volna elérni. Az ügy végül hónapokon keresztül húzódott, majd egy évvel később végül megszületett az eredmény. Mivel a Gresini Aprilia versenyzője és képviselői nem tudták bizonyítani a vétlen doppingvétséget, így az ügy új kategóriába került, szándékosnak minősítve azt – végül a WADA fellebbezésének helyt adva Andrea Iannone-t négy évre tiltották el bármilyen motorversenyen való részvételtől.

Bár a versenyző csapata a végsőkig kiállt a sportoló mellett, innentől kezdve nincs értelme mire várni, új versenyző után kell nézniük. A hírek szerint jó esély van arra, hogy a tavaly visszavonult ötszörös világbajnok Jorge Lorenzo ülhet rá az egyik versenygépükre, a már fix szerződéssel rendelkező Aleix Espargaro mellett.

Lorenzo jelenleg korábbi sikereinek színhelyén, a gyári Yamahánál van tesztpilótai szerepkörben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás