promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Januárban érkezik a Toyota új versenyautója
Borítókép:  Masanori Inagaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Új korszak indul a hosszútávú versenyek világbajnokságán, a Toyota pedig januárban mutatja meg új versenygépét.

A legendás Le Mans-i 24 órás versenyt is magában foglaló World Endurance Championship (WEC), vagyis a hosszútávú világbajnokság fő kategóriája az LMP1 a végéhez közeledik. A prototípusok első számú géposztálya mindig nagy érdeklődésre tartott számot, ráadásul olyan nagy gyártók nyertek bajnokságokat és 24 órást, mint a Peugeot, a Porsche vagy éppen azaz Audi, amely az évek során rengetegszer tudott győzni, amit komolyabb reklámkampányok formájában ki is tudtak használni.

Az LMP1 jelenlegi egyeduralkodója a Toyota, amely már akkor is sikeres volt, amikor voltak komoly autógyártók a sorozatban. Jelenleg ők az egyetlen nagy márka, és nincs igazi ellenfelük.

Pont ezért egy új kategória érkezik Hypercar néven, melynek lényege, hogy a utcai hipersportautókból készítenek majd versenyváltozatokat. A cél, hogy ismét több gyártó jelenjen majd meg a WEC-ben és újra izgalmas versenyeket láthassunk. Úgy tűnik, hogy a terv egyelőre működik, mert a Toyota mellett az Aston Martin, a Peugeot, a ByKolles és az Alpine is beszáll a sorozatba. Mind közül a japán gyártó autóját láthattuk élesben a legkorábban, a legutóbbi Le Mans előtt egy álcafestéssel megtettek néhány kört a pályán.

A hivatalos bemutató időpontját eddig nem lehetett tudni, most viszont már ez is megvan, 2021. január 21-én láthatjuk majd teljes egészében a Toyota GR Super Sport néven ismert modellt, melynek a hajtáslánca állítólag 750 lóerős lesz.

A japánok gyári csapata az elmúlt években két világbajnoki címet szerzett és háromszor nyerte meg a versenynaptár részét képező 24 órás viadalt Le Mans-ban. Idén már csak a Bahreini nyolc órás verseny van hátra, és jók az esélyeik egy újabb vb-címre mind a konstruktőrök között, mind az egyéni pontversenyben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás