promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az utolsó pillanatokban dőlt el a Giro d’Italia
Borítókép:  MIGUEL MEDINA / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szó szerint az utolsó szakasz utolsó méterein dőlt el a 2020-as Giro, melyet Tao Geoghegan Hart nyert meg.

Az Ineos majdnem mindent vitt:

Ennél izgalmasabb finálét nem nagyon lehetett volna elképzelni. Egy időfutammal zárult le az olaszok idei háromhetes körversenye, melyen igazából egy nagy kérdés volt, hogy Tao Geoghegan Hart az Ineos, vagy Jai Hindley a Team Sunweb színeiben ünnepelhet majd a végén. Mindketten nagyon fiatalok még, 25 illetve 24 évesek és életük legnagyobb sikerére készültek.

Az idők alapján holtverseny volt az élen mielőtt neki kezdtek volna az utolsó napnak, viszont Hindley viselhette az összetett elsőnek járó rózsaszín trikót. Mint utóbb kiderült ezt csak vasárnapra kaphatta meg, mivel az időfutamon ő tekert utoljára, így ténylegesen a végén dőltek el a dolgok, de nem az ő javára. Az biztos, hogy az ausztráloknak így is van egy nagy reménysége a jövőre nézve, de most nem neki jött ki a lépés. Sem a fehéret, sem pedig a rózsaszín trikót nem ölthette magára a végén.

Geoghegan Hart csak 58 másodpercet kapott a szakasz győztesétől, riválisa viszont 1 perc 37 másodpercet. Ezzel a fiatalok különértékelésében is a legjobb lett valamint életében először nyert háromhetest, mivel ő lett a Giro 2020-as győztese. 

A többi értékelésről se feledkezzünk meg, a pontverseny győztesének járó ciklámen trikót Arnaud Démare kapta, a hegyi pontversenyben pedig Ruben Guerreiro győzött, így övé lett a kék szín.

Meg kell említeni a magyar kerékpárost, Valter Attilát is, aki az utolsó napon a 41. lett, összetettben pedig a 27. helyen zárt.

Ganna és az óra:

Az Ineos tényleg a maximumot hozta ki a napból, az egyik versenyzőjük két trikót is megnyert, a csapatversenyben is győzni tudtak, sőt az utolsó időfutam is az övék lett. Úgy látszik ha idén időfutamot rendeznek, akkor az olasz Filippo Ganna azt simán nyeri. Három ilyen volt a mostani Girón és mindegyik az övé lett, azt pedig nem szabad kifelejteni, hogy a világbajnoki címet is ő nyerte az idén ebben a számban.

Összesen négy szakaszt vitt el, mivel az 5. etapon is nyerni tudott és bár összetettben csak a 61. lett, a pontversenyben a 4., szóval összességében egy jó versenye volt.

Új ember viseli a pirosat:

Eredetileg a Tourmalet hegy következett volna, a spanyol körversenyen, ám a hatóságok nem engedélyezték, hogy a mezőny átkeljen a határon. Ugyanígy nem jutott el a Giro Franciaországba, most pedig a Vuelta Espana járt rosszul, ám így sem volt unalmas a vasárnapi szakasz. 146 kilométert tekertek, majd egy komolyabb emelkedőn volt a befutó. Egy nagyobb szökevénycsoport eltudott lépni a mezőnytől és tulajdonképpen haza is értek, de közülük az Astana csapat versenyzője Ion Izagirre támadott a legjobbkor, így pedig 25 másodperces előnnyel nyerni tudott.

Az összetettben így változás történt, Richard Carapaz átvette a vezetést, igaz a hegyi pontversenyben visszacsúszott a második helyre Tim Wellens mögé. Primoz Roglic egy trikót ma bukott ezzel, de a sprinterek közt még mindig a legjobb, Enric Mas pedig még mindig vezet a fiatalok között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás