promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jai Hindley nyerte a Giro d’Italia királyszakaszát
Borítókép:  Luca Bettini / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az olaszok háromhetes körversenyén megkavarodott az összetett, a Vueltán viszont változatlan az élmezőny.

Új emberé a rózsaszín trikó: a legnehezebb hegyi szakaszok sok mindenről tudnak dönteni a későbbi végeredmény szempontjából, a 18. szakasz pedig átrendezte az összetettet a Giro d’Italián. A 207 kilométeres táv volt az idei királyetap, vagyis a legnehezebb hegyi menet, ami megkavarta a dolgokat. Több mint hat óra volt mire az eleje célba ért, a 2758 méter magas Passo dello Stelvion pedig a havas tájak is feltűntek, szóval a körülmények kifejezetten nehezek és változatosak voltak.

A legvégén ketten tudtak megszökni, Tao Geoghegan Hart és Jai Hindley sokáig tekert egymás mellett, az utolsó métereken végül utóbbi volt a gyorsabb, így a Team Sunweb ausztrál kerékpárosa nyert és ezzel csatlakozott azokhoz, akik az idei Girón szerezték meg karrierjük első szakaszsikerét egy háromhetesen. 

Az összetett élére a csütörtöki győztes csapattársa, a holland Wilco Kelderman került, aki a 18. szakaszon az ötödik helyen zárt és 2:33-at adott az eddig éllovas Joao Almeidanak, aki ezzel a hatodik helyre esett vissza. Az etap első két helyezettje 12, illetve 15 másodperces hátránnyal került a második és harmadik pozícióba. A fiatalok külön értékelésében Hindley vette át a vezetést, így övé a fehér trikó, a többi helyen viszont nincs változás: Arnaud Démare a legjobb sprinter, Ruben Guerreiro pedig továbbra is a legjobb a hegyi menők között.

A CCC színeiben induló magyar versenyző, Valter Attila a 79. lett, így összetettben öt helyet veszítve a 29. jelenleg.

Pinot feladta: még csak a harmadik szakaszt teljesítette a mezőny a Vuelta Espana körversenyen, viszont egy esélyes máris visszalépett. Thibaut Pinot a csütörtöki etap rajtja előtt volt kénytelen meghozni ezt a döntést, így a Lodosa és La Laguna Negra közötti 166,1 kilométeres távnak már nem vágott neki.

Az indok egy sérülés volt, amit még a Tour de France alatt szedett össze. Az élmenők, akik a Touron versenyeztek, nem véletlen döntöttek a Vuelta mellett, mivel ez később indult mint a Giro, így pedig több idejük maradt a regenerálódásra és a felkészülésre. A francia sportolónak úgy látszik ez az idő is kevésnek bizonyult, az első két szakaszon még mindig gondokat okozott a hátsérülése, folyamatosan fájdalmakkal küzdött.

Két év után nyert Dan Martin: három szakasz után nagyon úgy néz ki eddig, hogy Primoz Roglic, Dan Martin és Richard Carapaz triójából kerülhet majd ki a végső győztes. A három versenyző az eddigi összes napon ott volt a top 4-ben, közülük ketten pedig már szakaszt is tudtak nyerni, miután Martin volt ma a legjobb. Az érdekesség ebben, hogy a dobogós pozíciókban is ők vannak, illetve két trikó is náluk van.

A csütörtöki sorrend a szakasz végén Martin, Roglic, Carapaz volt, ráadásul a győztesnek ez már mondhatni nagyon kijárt, hiszen 2018-ban még a Tour de France-on tudott utoljára háromhetesen részsikert elérni.

A piros trikó továbbra is Roglicé, tehát ő vezett összetettben és ő a legjobb sprinter is, Carapaz pedig továbbra is az élen áll a hegyi pontversenyben, vagyis rajta marad a pöttyös trikó. A fiatalok között Enric Mas maradt az első helyen, szóval a fehér is az övé maradt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás