Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy legendás Formula 1-es autót élesztenek újra

Egy legendás Formula 1-es autót élesztenek újra

Sport & Szabadidő

Egy legendás Formula 1-es autót élesztenek újra

Sport & Szabadidő

Szikora Tamás 20:20

A Vanwall márka még a hőskor nagyjai közé tartozott, most tökéletes másolatokat készítenek egy világbajnok versenyautójukból.

1958 volt az első év az F1-ben, amikor már a konstruktőrök is versenyeztek a világbajnoki címért, az első győztes pedig a Vanwall lett. A csapat története nem volt túl hosszú életű: 1949-ben Tony Vandervell alapította, aki a Vandervell és a Thinwall nevek keresztezéséből hozta össze a márkanevet. Tíz évig versenyeztek ez idő alatt pedig a vb cím mellett 10 győzelmet hoztak össze és olyan brit legendák indultak náluk, mint Peter Collins, Tony Brooks vagy éppen Stirling Moss. Utóbbi abban az évben mindössze egy ponttal maradt le az egyéni címről.

Indult náluk 1956-ban még az a Colin Chapman is, akinek a Lotus alapítását köszönhetjük, egyszóval egy méltatlanul elfeledett legendáról van szó a Vanwall esetében.

A befejezés mellett annak idején egy nagy baleset miatt döntöttek, pilótájuk Stuart Lewis-Evans halála után az 1959-es és az 1960-as szezonban is már csak egy-egy futamon indultak.

A Hall and Hall nevű műhelynek köszönhetően most hat másolatot készítenek abból a WW5-ös modellből mely a világbajnoki címet is meghozta számukra. A Vanwall Group elnöke, Iain Sanderson szeretné újraépíteni ezt a brandet, ez pedig az első lépés ehhez. Az autók megvásárolhatók lesznek, átszámolva nagyjából 770 millió forintba fognak kerülni, hiszen az eredeti tervrajzok alapján készítik majd el őket.

Borítókép: Kurt Rohwedder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP