promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
MotoGP: Alex Rins a szezon nyolcadik győztese
Borítókép:  JOSE JORDAN / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismert versenyzők hiányoztak a hétvégéről, ahol a Suzuki örülhetett a legjobban.  

Ismét egy olyan helyszínen van a Gyorsasági motoros vb, ahol egymás után két versenyt is megtartanak. A Motorland Aragónon az e hétvégi Aragón Nagydíj után, a Terueli Nagydíj következik.

Beugrósból állandó - a pálya:

A pálya eredetileg beugróként került be még 2010-ben a versenynaptárba. Addigra már volt három olyan futam melyet spanyol vagy katalán területen rendeznek, ez a szám pedig akkor négyre nőtt. Mindez nekünk nem annyira szép emlék, akkoriban Talmácsi Gábor még egészen jó formában versenyzett és szép reményekkel várhattuk a Balatonring megépülését, meg persze a GP mezőnyét. Azóta jól tudjuk, hogy ebből nem lett semmi, az Aragón Nagydíj viszont azóta is részét képezi a versenynaptárnak.

Érdekesség, hogy mikor bekerült, még csak egy éves volt az aszfaltcsík, hiszen 2009-ben épült. Tartottak azóta itt sok mindent, a MotoGp mellett jött ide a Superbike világbajnokság, de autóversenyek is, anno a Renault világszéria is szerepelt itt, de a hónap végén például a most nálunk vendégeskedő WTCR, vagyis a túraautó világkupa is ezen a helyszínen fog versenyezni. Aragónia egy autonóm közösség Spanyolországon belül, az 5344 méteres pályát pedig az a Hermann Tilke tervezte akinek a nevéhez sok neves versenypálya fűződik, főként a Formula 1 kapcsán.

Covid -19 - Rossi is elkapta:

Unalomig el lehetne ismételni, hogy a koronavírus gyakorlatilag mindent átír az idei évben. A MotoGP kapcsán ez igaz volt a szezon kezdetére, a versenynaptárra, a lelátókra, szinte mindenre. Szigorú biztonsági óvintézkedések ide vagy oda, a veszély így is ott van, erre pedig jó példa, hogy két versenyző is kénytelen volt kihagyni a hétvégét, ahogy az elkövetkezendő futamon sem lehetnek ott.

A legnagyobb név a kettő közül a kilencszeres világbajnok Valentino Rossié volt, akinek már csütörtök kora este lemondták a sajtótájékoztatóját mivel ő is megfertőződött. Mint utóbb kiderült nem csak a teszt mutatta ezt ki, tünetei is voltak és nem érezte túl jól magát. Az idei szezon elég változatos és az elején még úgy nézett ki a doktornak is lehet esélye egy újabb vb címre, ám a múltkori bukások és a jelenlegi helyzet után elbúcsúzhat ettől. Helyettese sem ezen a hétvégén nem volt, sem a soron következőn nem lesz.

A legfontosabb persze most nem ez, hanem, hogy minél hamarabb felépüljön és viszontláthassuk, akárcsak jó barátját és asszisztensét Uccio Saluccit, aki szintén elkapta a vírust. Ugyanezt kívánhatjuk Tony Arbolinonak, a Moto3-as kategória egyik versenyzőjének, aki karanténban van, miután kiderült, hogy egy fertőzött közelében utazott. Arbolino viszont így szintén elköszönhet a bajnoki címtől.  

Beköszöntött az ősz:

Ezúttal nem az eső tett keresztbe a szervezőknek, hanem a hideg, az aszfalt hőmérséklete péntek reggel például még csak 6 fokos volt. Mindez elég veszélyes volt, a szél is gondokat okozott, a gumibeszállító vagyis a Michelin ugyan több lágy keveréket tett elérhetővé a csapatoknak, de ez sem segített sokat. Volt bőven nagy esés így a hétvégén, ami miatt a vasárnapi versenyeket egy órával későbbre tolták.

Főleg a 2-es kanyar volt nagyon veszélyes, a gumik eléggé lehűltek mire a versenyzők odaértek, ráadásul ott nem is fékeztek annyira intenzíven, ami megint csak problémás volt.

Új győztesünk van, világbajnokunk nincs:

1999 óta nem fordult elő a királykategóriában, hogy olyan futamot rendezzenek, ahol egy világbajnok sem volt a rajtrácson. Ráadásul olyan se volt még a kezdetek óta ezen a pályán, hogy egy korábbi győztese ennek a versenynek nem volt a mezőny tagja. Ami a világbajnokokat illeti, ennél a statisztikánál a királykategóriában szerzett címek számítanak,mindenesetre utoljára a 99-es Riói Nagydíjon volt hasonló.

Most viszont se Rossi, se Marc Marquez nem volt. Utóbbi itt ötször is tudott nyerni, rajta kívül pedig Casey Stoner, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa mondhatta el ezt magáról eddig. Az idősebbik Marquez most sérült, a többiek pedig már abbahagyták a versenyzést.

A legnagyobbak között a Yamahák kezdték a legjobban a futamot, eleinte úgy nézet ki, hogy Maverick Vinales, Fabio Quartararo és Franco Morbidelli lehetnek esélyesek a futamgyőzelemre, viszont Vinales tempója nem volt elég erős, ami pedig a Petronas Yamahásokat illeti, valahogy nem volt meg a versenytempójuk. Morbidelli a futamot a 6.helyen zárta, Quartararo viszont motorja viszont látványosan lassú volt és az élről indulva végül csak a 18.lett.

A nap meglepetését a két Suzukis, valamint Alex Marquez szolgáltatták. Alex Rins elég hamar átvette a vezetést, körülbelül a versenytáv harmadánál, a csapattárs Joan Mir pedig szintén gyorsan feljött az élen állókra. A dobogós pozíció is meglett neki, mivel lenyomta Vinalest, ami pedig a fiatalabbik Marquezt illeti, úgy tűnik végre ráérzett a motorra. Nagyon hamar átrágta magát a mezőnyön, végül Rinst üldözte egészen a kockás zászlóig. Elkapni már nem tudta ugyan, de így is dicséretet érdemel.

Ami Mir dobogóját illeti, ő ezzel átvette a vezetést a pontversenyben, Suzukin ülve pedig utoljára Kenny Roberts Jr. csinált ilyet 20 évvel ezelőtt.

A két kisebb kategóriában egy brit és egy spanyol siker született. A Moto2-ben Sam Lowes nyert pont a vb éllovas Enea Bastianini előtt,akitől így már csak két ponttal van lemaradva, a Moto3-ban pedig Jaume Masia nyert nem is akárhogyan, a 17. helyről rajtolva nyert mindössze 91 ezreddel Darryn Binder előtt. A tabellát ott Albert Arenas vezeti, aki ezúttal a hetedik helyen ért célba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás