promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiss Norbi dupla dobogója a Hungaroringen
Borítókép:  MTI/Kovács Tamás
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Túraautó Világkupa és a Kamion Eb ugyanazon a hétvégén versenyez Magyarországon. Utóbbin eddig magyar sikerekkel. 

Eredetileg tavaszra tervezték ezt a grandiózus eseményt, ami a Super Racing Fesztival elnevezést kapta. A WTCR, valamint az ETCR kombinációja pedig egy óriási dolog lett volna, hiszen mind a világ legnagyobb túraautó-bajnokságában, mind pedig a kamion Eb mezőnyében találunk magyar versenyzőket, valamint mindkettőben van magyar csapat.

Többek között ennek köszönhető, hogy elég nagy rajongótáborral rendelkezik mindkét versenysorozat, így hatalmas tömegre számíthattak volna a szervezők. 2020-ban viszont semmi sem úgy alakul, ahogy egyébként megszokott: ennek ellenére a helyszín megmaradt, az időpont viszont változott, és az egészségügyi kockázat miatt nézők sem lehettek a helyszínen.

Honda uralom az edzéseken

A WTCR számára az időmérő edzés volt szombaton a fő program – a futamokat majd vasárnap tartják, összesen hármat. A körülmények nem voltak a legegyszerűbbek, miután hűvös és esős idő fogadta a résztvevőket. Mindezzel a Hondás pilóták jártak a legjobban, köztük a fiatal magyar, Tassi Attila is. A szabadedzéseken is hasonló volt az időjárás, így az ott kialakult erősorrend sem igazán változott a kvalifikációra.

Az első szakaszban ebből a szempontból nem is volt meglepetés, a Hyundai autóival versenyzők nagyon gyengén szerepeltek, így a bajnoki címvédő Michelisz Norbert is, aki nem tudott továbbmenni a Q2-be, így a három futamot a 16. pozícióból lesz kénytelen megkezdeni. Ami a további magyarokat illeti, Tassi az 5. lett és simán továbbment, a Zengő Motorsport pilótái közül pedig Boldizs Bence a 12., Kismarty-Lechner Gábor az utolsó helyen zárt.

Nem csak magyarok vannak idén Zengő Zoltán csapatában. A spanyol Mikel Azcona is az ő pilótája és ezen a hétvégén eddig kifejezetten jól teljesít, a Q1-ben a második helyen zárt, ami azért fontos, hiszen az első futam rajtrácsát ez a szakasz biztosítja.

A második szakaszból a Q3-ba Azcona simán továbbment, ahogy a Hondákkal Tassi, Tiago Monteiro, Nestor Girolami és Esteban Guerrieri is. Ők öten készülhettek tehát a pole pozícióért vívott harcra, ahogy arra is, hogy a második futamon majd a top 10 hátsó részéről indulnak, hiszen ott az első tíz fordított sorrendből indul. Így történhet meg az, hogy a négyszeres világbajnok Yvan Müller indulhat az első helyről a második futamon. Egy honfitársunktól itt is búcsúztun, ugyanis Boldizs a 11. lett.

A legvégén Azcona technikai gond miatt kört sem tudott futni, Tassi ideje pedig bár gyengének tűnt, a többiek sem mutattak sokkal többet, így csak az argentin Guerrieri tudott a magyar pilóta elé kerülni. A három futamból tehát kettőn biztosan lesz olyan magyar pilóta, aki esélyes lesz a győzelemre. A WTCR vasárnapi versenyei 9:20-kor, 12:10-kor és 16:25-kor kezdődnek.

Kiss Norbi viszi a show-t

A kamionosoknál a Révész Truck Racing pilótája, Kiss Norbi nagyon szerencsés napot zárt. A harmadik sorból tudott elindulni az első futamon, ezt pedig egy második helyre váltotta be. Adam Lacko és Anthony Janiec indulhattak az első két helyről, előbbi pedig egy szép előnyt ki is autózott, mellyel a végén a futamot is megnyerte, de a dobogós pozíciókért még elég nagy csata dúlt mögötte. Kiss már a harmadik helyen haladt és támadhatta is a spanyol Albacete-t, de végül erre nem volt szükség, mivel a riválisa 30 másodperces büntetést kapott.

A második futam elég nehezen lett lebonyolítva, hiszen először egy technikai hiba miatt jött egy piros zászló, majd az eső miatt is félbe szakították azt. Kiss fantasztikusan ment, hiszen a hatodik helyről néhány kör alatt az élre került, de a szabályok értelmében az ilyenkor az utolsó teljes kör számít, így a második helyről várhatta a folytatást. Mindez a WTCR időmérője után volt már, ahol némi késéssel, de jött a rajt, Kiss pedig nem veszített a lendületéből és tökéletes versenyzést bemutatva előzte meg a mellőle induló Stephanie Halm kamionját, majd innentől végig vezetve nyerte meg a versenyt.

A túraautósoknál időmérőjét és a Kamion Eb mai futamait látva szép kilátásaink vannak vasárnapra is. Utóbbi futamai 13:05-től és 15:05-től kezdődnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás