promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akár Szoboszlai Dominik is lehet az idei Golden Boy
Borítókép:  Ozan KOSE / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

2003 óta minden évben az adott esztendő legjobb fiatal labdarúgója megkapja a Golden Boy-díjat. Nézzük, hogy miit érdemes erről tudni!

A Golden Boy egy olyan elismerés, melyet európai sportújságírók szavaznak meg és minden évben a legjobb 21 év alatti játékosa kapja meg. Tizenhét éve hozták létre az olasz Tuttosport nevű napilapnak köszönhetően, mely igen nagy múlttal rendelkezik, hiszen 1945 óta adják ki Olaszországban.

A szavazásban rajtuk kívül még 11 újság zsűrije vesz részt:

  • Franciaország: L’Équipe, France Football,
  • Spanyolország: Mundo Deportivo, Marca,
  • Németország: Bild,
  • Egyesült Királyság: The Times,
  • Oroszország: Sport Express,
  • Portugália: A Bola,
  • Svájc: Blick,
  • Hollandia: De Telegraaf,
  • Görögország: Ta Nea.

Az eddigi 17 győztes között olyan nevek vannak, akik már letettek valamit az asztalra, világ- és Európa-bajnok, valamint Bajnokok Ligája-győztes is van a listán. Ami a posztokat illeti: a középpályások és a csatárok kapták meg eddig a legtöbbször a díjat; ha klubokra vagy országokra bontjuk le, akkor a franciák és az angolok lehetnek a legbüszkébbek. Francia játékos három alkalommal nyert, angol kétszer, a legsikeresebb klub pedig a Manchester United ebből a szempontból.

Az eddigi díjazottak:

Ki lesz a következő?

A lista eredetileg 100 fős, az utolsó körben viszont már 20-ra csökkentik a jelöltek számát, közülük kerül majd ki a végső győztes.

Szoboszlai Dominikot valószínűleg már nem kell nagyon bemutatni, idén tölti be a húszat és folyamatosan ível a pályafutása a Salzburgban és a magyar válogatottban is. Gyakorlatilag mindkét együttesnél alapembernek számít, főként ha pontrúgásokról van szó, klubszinten pedig szóba hozták már nagyobb nevű csapatokkal is.

Vannak viszont rajta kívül is olyanok akiket érdemes kiemelni:

  • Francia Eduardo Camavigna most a Rennes játékosa. Rekorder, ugyanis nála fiatalabb játékos még nem lépett pályára a Rennes-ben: Camavigna 16 éves és négy hónapos volt, amikor első pályára lépését ünnepelhette. Idén lesz 18 éves, de már bemutatkozhatott a francia válogatottban, ahol minden idők harmadik legfiatalabbja lett, 17 évesen és 303 naposan.
  • Alphonso Davies idén lesz 20 éves, de már ő a legfiatalabb gólszerző a kanadai válogatottban, játszott a Major League Soccerben, idén pedig már a Bayern München tagjaként lett Bajnokok Ligája-győztes. Mindez azért is nagy szó, mert korábban még nem volt kanadai játékos a BL-döntőben.
  • Jonathan David a francia Lille együttesének játékosa, ő szintén kanadai válogatott, 2018 szeptemberében mutatkozhatott be a nemzeti együttesben. Abban az évben Európába szerződött, először a Gent akadémiájára, majd onnan a felnőtt csapatba. 60 meccsen összesen 18 gólt szerzett, mielőtt jelenlegi klubja 30 millió euróért leigazolta volna.
  • Erling Haaland ugyan Angliában született, de a norvég válogatottat erősíti és az édesapja sem akárki, hiszen Alf-Inge Haaland tíz évet húzott le Angliában, többek között a Manchester City-ben is játszott. A fia is nagyon sokra viheti, jelenleg a Borussia Dortmundot erősíti, ahová tavaly decemberben igazolt és első meccsén 3 gólt rúgott az Augsburgnak.
  • Ansu Fati neve talán az egyik legismertebb. A Barcelona tehetsége spanyol és bissau-guineai származású, utóbbi helyen született, de hatévesen már Spanyolországba költözött családjával. Hamarosan betölti a 18-at, a katalán sztárcsapatban pedig 2019. augusztus 25-én mutatkozhatott be, azóta 27 meccsen rúgott 10 gólt. 2020-ban már a spanyol válogatottban is pályára lépett, Ukrajna elleni góljával pedig a nemzeti csapat legfiatalabb gólszerzőjévé vált.
  • természetesen a Real Madrid két klasszisát nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Rodrygo Goes a Santosból igazolt a Realhoz, ahol első meccsén egyből betalált, valamint 2019 őszén a Galatasaray elleni mesterhármast rúgott. Vinícius Júnior a másik, akit ki kell emelnünk a királyi gárdából, A brazil labdarúgó még 18. születésnapja előtt szerződést kötött a klubbalt. Ő lett az első a Real Madridban, aki 2000 után született, és már pályára lépett az El Clasicón, a márciusi mérkőzésen gólt is rúgott a Barcelonának, a mérkőzést a fővárosiak nyerték 2-0-ra.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás