promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Összegyűjtöttük Giro d'Italia eddigi érdekességeit
Borítókép:  Luca Bettini / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az olaszok háromhetes országúti kerékpáros körversenye már túl van az első hetén, lássuk, hogy mit kell tudni az eddigiekről.

1) Magyar helyszín nincs, magyar versenyző van: három nagy háromhetes körverseny van egy éven belül az országúti kerékpárosok világában: a Tour de France, a Giro d'Italia és a Vuelta Espana. Normális esetben az olasz versenyt rendezik meg először, majd jön a francia, és végül a spanyol. A koronavírus sajnos itt is felborította az eddig megszokott menetrendet.

A Giro tavasszal Budapestről rajtolt volna, idén azonban változott a terv és végül Monrealéból indult a mezőny. Az időpont is más lett, a Tour után rendezik most az eseményt, ám ha magyar helyszínnel nem is számolhattunk idén, magyar résztvevővel már igen.

Utoljára olyan, hogy magyar sportolóért izgulhattunk egy háromhetesen, már 13 éve volt, akkor Bodrogi László képviselte a hazai színeket.

Viszont most itt van nekünk Valter Attila, aki a CCC csapat színeiben indult és ami azt illeti, eddig jól is teljesít. Kilenc szakasz után mikor jött az első szünet még a 28. helyen volt, de a keddi etap után még újabb hat pozíciót javítva már a 22. helyen áll – összetettben. Utóbbiban persze a visszalépéseknek is szerepe volt, ami miatt a keddi rajt előtt rögtön négy helyet ugrott előre, további kettőt pedig maga javított.

2) A Giro-Vuelta kombináció: olyat sem nagyon láttunk még, hogy ezek a nagy körversenyek átfedésben legyenek egymással, de idén még ez is megtörténik. Ha azt nézzük a spanyol verseny, nem olyan sokkal van eltolva az eredeti időpontjától, mint másik két társa, így viszont az a helyzet állt elő, hogy a Giro d'Italia még tartani, fog mikor a Vuelta már elkezdődik.

Előbbinél a befutó október 25-én lesz, míg utóbbi október 20-án indul. Mindez még abból a szempontból is érdekes, hogy amikor a Giro záró szakaszára sor kerül, aznap rendezik a Vuelta úgynevezett királyetapját, tehát a legnehezebb hegyi szakaszát, ami sok mindenről dönthet a végkimenetelt illetően.

3) Két csapat már visszalépett: jelenleg akárhogyan is próbáljuk szépíteni, igazából minden nagyobb sportesemény felett ott lebeg annak a veszélye, hogy bedől az egész, ha sokan elkapják a koronavírust.

Az október 25-re tervezett Párizs-Roubaix nevezetű egynapos verseny például már biztosan elmarad.

A Girón jelenleg az a helyzet, hogy a teljes Mitchelton-Scott csapat visszalépett, miután náluk már többen is lebetegedtek. A nagy favoritjuk, Simon Yates kapta el először, de azóta még újabb négy csapattag is pozitív tesztet produkált. Szintén fel kellett adnia egy másik nagy esélyesnek is. A holland Steven Kruijswijk is megfertőződött, így az ő csapata a Jumbo-Visma sem vállalta a további kockázatokat.

Mint azóta kiderült, nem csak ők jártak rosszul. A Sunweb versenyzője, Michael Matthews is fertőzött, illetve az AG2R La Mondiale és az Ineos csapatánál is kiderült, hogy egy-egy tag lebetegedett.

4) Joao Almeida áll eddig a legjobban: a verseny egy időfutammal indult Monrealéból, ahonnan Palermo volt a cél. Az első néhány napban Olaszország déli részén tekert a mezőny, ahonnan kelet felé vették az irányt és így mennek majd tovább az ország északi része felé. A 17. és a 18. szakasz lesz talán a legőrültebb, előbbinél a Madonna di Campiglión lesz a befutó, amely 1524 méter magas, de rá egy nappal jön a királyetap, ahol jön az egész háromhetes legmagasabb pontja, a 2758 méter magas Passo dello Stelvio.

Lesz még tehát kihívás bőven, de eddig is volt mire figyelni. A keddivel együtt már 10 szakasz lement, ezeken pedig összesen heten tudtak részsikert elérni. Filippo Ganna nyerte kezdésnek az időfutamot, de október 7-én az 5. szakaszon is ő ért be elsőnek. Nyert még rajta kívül Diego Ulissi, Jonathan Caicedo, Arnaud Démare, Alex Dowsett, Ruben Guerreiro és Peter Sagan. Közülük a francia Démare nyert a legtöbbször, összesen három alkalommal, és a népszerű szlovák sprinter, Sagan pedig a legutóbbi alkalommal – egy szökésből.

Az összetett élén a portugál Joao Almeida áll, így egyenlőre a Quick-Step csapat versenyzője tekerhet az ezért járó rózsaszín trikóban. Ezen kívül még három külön értékelés van, amiért szintén járnak megkülönböztető trikók:

  • a sprinterek pontversenyét Arnaud Démare vezeti, így övé a ciklámen szín,
  • a legjobb hegyimenő jelenleg Ruben Guerreiro, így neki jár a kék,
  • a legjobb 25 év alatti szintén Almeida, vagyis akár a fehér trikót is megkaphatná, ha nem ő állna a legjobb idővel a komplett mezőny elején.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás