promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
MotoGP: Petrucci a hetedik győztes idén a királykategóriában
Borítókép:  JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Danilo Petrucci nyerte a Francia GP-t. A Ducati olasz versenyzője már a hetedik győztes idén.

Egy legendás pálya:

Le Mans egy igazán klasszikus helyszín akár az autó, akár a motorsport történelmét nézzük, erre elég csak a 24 órás versenyeket felhozni, amiből mind négy, mind két kerekű verzió létezik. Az aszfaltcsíknak viszont nem csak a 13 kilóméteres verziója létezik, van egy úgy nevezett grand prix köre, amin a Gyorsasági motoros világbajnokság futamait is megtartják évente. 2000 óta folyamatosan itt tartották a Francia GP-t, az idei évben pedig csak még jobban meg kell becsülni az ilyeneket, mivel Assen vagy éppen Mugello is kimaradt a naptárból. Olyan pályák ezek, melyeknek gyakorlatilag bérelt helyük van az adott évre.  

Pilótakeringő:

Szinte már kialakult a jövő évi mezőny a királykategóriában, miután már csak három hely van szabadon szintén három csapatnál. A Ducati motoros csapatok voltak a legnagyobb kérdőjelek mostanában, ám a héten ezekre is választ kaptunk. A Pramac csapattól szintet lép felfelé Francesco Bagnaia és Jack Miller, így ők lesznek a gyári istállónál, a helyükre pedig Johann Zarco és Jorge Martin kerül. Zarco neve felmerült persze a gyári csapatnál is, de másképp alakultak a dolgok.

Ahová még be lehet kerülni, azaz Aprilia, az LCR Honda és az Avintia. Sorrendben Aleix Espargaro, a gyáriaktól elszerződő Alex Marquez, valamint Tito Rabat azok akik várják jövő évi csapattársukat.

Koronavírus:

A Yamaha csapatánál hat ember nem vehetett részt a hétvégén, mivel az egyik tag pozitív koronavírus tesztet produkált, így őt és a többieket, köztük a projektvezető Takahiro Sumit is nélkülözniük kellett. Az utazási korlátozások miatt a japán szakemberek nem tudtak hazamenni a versenyhétvégék között, ők Andorrán tartózkodtak és jelenleg is kénytelenek ott maradni az eset miatt.

Ha mindez nem lett volna elég a futamon sem jött ki nekik a lépés, Vinales valahogy összeküzdött egy 10. helyet, Valentino Rossi pedig idén már harmadjára nullázott.

Futamok:

Igazán mozgalmas nap volt, hiszen a moto3-ban ahogy az ebben a kategóriában megszokott, megint pokolian szoros volt a futam vége, Albert Arenas és Jaume Masia is ált az élen, de a végén mégis Celestino Vietti nyert, aki az utolsó előtti körben tört az élre és mindössze 0.142 másodperccel tudott győzni Tony Arbolino előtt, aki a második helyre ért fel a végén Arenas előtt nem sokkal.

A Moto2-ben is végéig izgalmas maradt a verseny, de a rajtnál olyan hibát láthattunk, amely nagyon szokatlan egy ennyire profin megszervezett eseményen. A futamot a királykategória után rendezték, nem véletlenül, a szervezők nem akarták, hogy a rajt időpontja ütközzön a Formula 1-el,viszont így már nekik is félig-meddig nedves pályán kellett elindulniuk. A pole pozíció az amerikai Joe Robertsé lett volna, aki viszont kiment inkább száraz pályás gumikért, a mezőny végéről kellett így elrajtolnia, ám mire visszaért a felvezető kör végén, addigra már ellőtték a rajtot. A futamgyőzelemre Jake Dixon-nak volt a legnagyobb esélye, de mivel ő elcsúszott a végén, így Sam Lowes ölébe hullott a győzelem, aki 2016 után nyert ismét futamot.

A MotoGP tehát most korábbra lett téve, de nem sokkal a kezdés előtt eleredt az eső, ami miatt csúsztatni kellett a rajtot. A vizes aszfalt a Yamaha álmait tette tönkre, Fabio Quartararo ugyan az élről indulhatott, de már az elején pozíciókat veszített, Rossi már az első kanyarban elesett, Vinales pedig a 20. helyig esett vissza. Quartararonak később sem alakultak jól a dolgok, folyamatosan csúszott visszafelé, végül a 9. helyen zárt.

Az élre a Ducatik kerültek, akik el is léptek a többiektől, Danilo Petrucci, Andrea Doviziozo és Jack Miller voltak akkor a dobogón, de később megjött Alex Rins is a Suzukival, így egy egészen jó csata alakult ki köztük, de később Miller műszaki hiba miatt állt ki, Rins pedig bukott. Érkezett még mögöttük Marquez is, aki Dovit ugyan eltudta kapni, ahogyan Pol Espargaro is, de a Petruccit már nem érték utol, így az idei szezon hetedik futamgyőztese is megvan.

Ismét szerepelt az elektromos kategória, vagyis a MotoE a programban. Utóbbi sorozatban már a bajnoki cím is eldőlt ezen a hétvégén, Jordi Torres örülhetett, hiszen ő lett a világkupa második bajnoka.

Ismerkedés a jövővel:

Legyünk őszinték, nem a legszerencsésebb ha nagy hírként tálalják az ember szerződését, majd év közben anélkül, hogy akárcsak egyetlen egy futam is lement volna, bejelentik a távozását. Szegény Alex Marquez-el ez történt, még azelőtt közölték, hogy Espargaro jön a helyére, mielőtt bármit is letehetett volna az asztalra. A bátyja abszolút érzi a motort, ezt a nyolc világbajnoki cím is bizonyítja, viszont mivel ő lesérült az egész szezonra, az öccsének kellett volna bizonyítania.

A mostani dobogó persze nagyon jól hangzik és ki tudja, lehet lesz még olyan szezon amikor a két testvér egy csapatnál versenyez, most viszont szép lassan készülhet a búcsúra, ami így már talán nem lesz annyira keserű. Ami pedig Espargarot illeti, a KTM-el neki is jól megy a szekér mostanában, a futam után pedig közelebbről is megvizsgálta jövő évi csapatának versenygépét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás