promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4+1 érdekesség a Európa-bajnoki-pótselejtezők kapcsán
Borítókép:  Fredrik Varfjell / NTB / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még nyolc ország maradt állva a Eb-pótselejtezőkben, íme pár dolog, amit érdemes tudni.

1) Egy hosszú éjszaka: összesen nyolc mérkőzést rendeztek október 8-a estéjén, ezeknek pedig a fele nem ért véget a rendes játékidőben. Utóbbiakból három meccs büntetőkkel dőlt el: Észak-Írország, Skócia és Szlovákia is így jutott tovább. A szerbek a kétszer 15 perces ráadás alatt döntötték a maguk javára a norvégok elleni találkozót. A 11-es párbajok közül a Skócia-Izrael párosításé volt a leghosszabb, ott nyolc találat is született, mire kialakult az 5-3-as eredmény, ami a skótok továbbjutását eredményezte.

2) Kettőnél több: nagyon rég fordult elő olyan, hogy két gólnál többet rúgjon a magyar válogatott Bulgáriának. Az október 8-i pótselejtezőt megelőzően 1974-ig kell visszamennünk, akkor egy barátságos mérkőzésen Fazekas László kétszer, Bene Ferenc pedig egyszer volt eredményes a zalaegerszegi stadionban. Mindez 36 éve történt.

3) Kialakuló menetrend: a nyolc pótselejtező után az is kiderült, hogy a párharcok győztesei melyik csoportba kerülnek. Az A, valamint  D jelű esetében volt korábban némi bizonytalanság, ám miután Románia kiesett Izlanddal szemben, így már biztos, hogy a magyar-izlandi párharc győztese az F csoportba, míg a Grúzia–Észak-Macedónia páros továbbjutója a C csoportba kaphat besorolás az Európa-bajnokságon.

4) Közönségkedvencek csatája: Bosznia-Hercegovina a 2014-es világbajnokságon való részvétellel, míg az észak-írek a négy évvel ezelőtti Eb-selejtezők során nyűgözték le az embereket. Ezúttal egymás ellen kellett megküzdeniük a továbbjutásért, melyből utóbbiak kerültek ki győztesen. Az 1-1-es döntetlen után büntetőkkel dőlt el a párharc, melyet 4-3-ra nyert meg Észak-írország.

+1) Akiknek már biztosan nem jött össze: a jövő évi Európa-bajnokságot az eddig megszokott lebonyolítástól eltérően 12 különböző városban rendezik, ami viszont új helyzetet teremtett a rendező országok szempontjából. Eddig ugyanis a házigazda automatikus résztvevője volt a tornának, ám most minden nemzetnek önállóan kell kiharcolnia a részvételt. A playoff első köre után eddig három olyan ország van, amely nem léphet pályára a saját stadionjában, Azerbajdzsán után, most Románia és Írország is szomorú lehet.

A 16 válogatott négy ágon küzdött a továbbjutásért, a fennmaradó nyolcnak pedig egy újabb körben kell megmérkőznie az Európa-bajnoki részvételért.

Íme a csütörtöki eredmények:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás