promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10+1 érdekesség, amit tudni kell a bolgár-magyar Eb-pótselejtezőről
Borítókép:  NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rég volt már, hogy a magyar válogatott annyi gólt rúgott volna Bulgáriának, mint az október 8-i pótselejtezőn.

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-es győzelmet aratott Bulgária ellen, így már csak egyetlen egy találkozó választja el attól, hogy ott lehessen a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, 2021-ben.

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a mérkőzésről:

3 – ez volt a magyar válogatott történetében a harmadik olyan mérkőzés, amelyet a lengyel Szymon Marciniak vezényelt le. A játékvezető korábban vezetett egy magyar-dán felkészülési meccset 2014-ben, valamint egy Portugália-Magyarország világbajnoki-selejtezőt még 2013-ban.

6 – ezt megelőzően ötször lépett pályára a magyar együttes a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban, ez volt a hatodik alkalom. Játszottak itt felkészülési meccset, olimpiai-, vb- és Eb-selejzetőt egyaránt.

9 – ennyi volt a légiósok száma a magyar válogatott kezdőjében, ezzel szemben a bolgároknál a kezdőcsapatból mindössze hárman játszanak az ország határain kívül. Bozhidar Kraev a dán Midtjylland, Vasil Bozhikov a szlovák Slovan Bratislava, míg Kristiyan Malinov a belga Leuven játékosa. 

10 – magyar játékos szerzett eddig gólt idegenben Bulgária ellen.

13 – alkalommal nyertünk Bulgária ellen, ezek között két világbajnoki csoportmeccs is van, az egyik 1962-ből, a másik 1966-ból. Az előbbi ráadásul kiütéses siker volt, hiszen 6-1 lett a vége.

23 – a mostanival együtt ennyiszer találkozott egymással a két ország válogatottja, ezek közül viszont korábban csak kétszer fordult elő, hogy Eb-selejtező keretében találkoztak a felek. Mindkét meccset 1971-ben játszották, az első meccsen idegenben kaptunk ki 3-0-ra, utána viszont jött egy 2-0-val végződő magyar siker Budapesten.  

34 – a mostanival együtt ennyiszer lépett pályára a válogatottban a német RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter. Érdekesség, hogy azon a bizonyos 2014-es magyar-dán meccsen állhatott először a kapuba, amit ugyanaz Marciniak vezetett, mint aki az október 8-i bolgár-magyar pótselejtezőt.

50 – a bolgárok elleni mérkőzéssel együtt, ennyi mérkőzést közvetített már története során az M4 Sport a nemzeti együttesről. Ebbe beletartoznak a vb- és eb-selejtezők, az 2016-os Európa-bajnokságon lejátszott négy találkozó, valamint a Nemzetek Ligája összecsapásai is.

63 – ennyi évvel ezelőtt szereztünk utoljára gólt idegenben Bulgária ellen, akkor Hidegkúti Nándor révén sikerült. 1957. szeptember 15-én egy vb-selejtezőt nyertünk meg 2-1-re. Most Willi Orban szakította meg ezt a rossz sorozatot.

80 – gól született az eddigi 23 magyar-bolgár párharc során.

2000 – ennyi néző jelent meg a mérkőzés helyszínén. Az UEFA döntésének értelmében lehetnek nézők a nemzetközi meccseken, ami vonatkozik az Eb-rájátszására is, de a stadionoknak maximum a 30 százalékát lehet kihasználni, és csak hazai szurkolók lehetnek jelen. A szófiai stadionban adott esetben lehettek volna akár 12 ezren is, de a helyi jogszabályokat is figyelembe kellett venni, így a maximális létszám 8,5 ezer lehetett volna...

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás