promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt érdekes sztori a Roland Garros első hetéről
Borítókép:  Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nyár nem maradt el, csak megkésett. A sportesemények egy része elmaradt idén, némelyik viszont csak késleltetve volt. A tenisz egyetlen salakpályás Grand Slam tornája is így járt, három fordulón pedig már túl is vagyunk. Íme az első hét legérdekesebb történetei!

Labdamizéria:

A Wilson abszolút nem egy ismeretlen márka a sportban, ami pedig a Garrost illeti, 2025-ig tartó szerződésük van, így egészen odáig az ő labdáikat használják a mérkőzések során. Mindez rendben is lenne, azonban megoszlottak a vélemények arról, hogy ezek minősége jó e vagy sem. A tornát eddig összesen 12 alkalommal megnyerő Rafael Nadal például nehéznek és veszélyesnek is minősítette őket. Mindez persze nem csak a labdák lassúsága miatt van, hanem a hűvösebb körülmények is rájátszanak minderre. A spanyol klasszis mellett Dominic Theim is hangot adott a nemtetszésének, ugyanakkor a Fucsovics Márton ellen kieső Daniil Medvegyev meg pont kedvelte ezeket.  

Párizsba beszökött az ősz:

Óriási kihívás nyáron a tűző napon, a nagy hőségben is játszani, de talán még nagyobb most amikor igazán kezd hűvös lenni. Máskor is előfordul persze, hogy borul a tervezett program az időjárás miatt, az eső ugyanis nem nagy barátja a szabadtéri tenisz meccseknek, ám most sem a csapadék, sem a hideg idő nem segítette a tornát. A májusi és a szeptemberi idő nem hasonlít egymásra, ugyanakkor egy valami nagyon megmentette a helyzetet, centerpálya, vagyis a Philippe Chatrier stadion és annak tetőszerkezete. Az év elején még mindig a május-június volt kitűzve eredeti dátumként, mikor bejelentették, hogy végre behúzható lesz a tető.

Ez persze ma már teljesen természetesnek hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy mindez tavaly még nem volt opció, emiatt pedig rengeteget kritizálták korábban a szervezőket. US Open, Australian Open, Wimbledon, mindhárom nagy tornán van erre lehetőség, így már nagyon érett a dolog. Ettől függetlenül a hideg idő még mindig okoz gondokat, hiszen ez lassítja a játékot és a labdák sem pattannak annyira magasra. Ha már Nadal szóba került, neki ez például nem annyira fekszik, Novak Djokovicnak inkább, ám eddig mindketten simán hozták a meccseiket.

Magyar csoda:

Az első fordulóban konkrétan csak ámulhattunk, hiszen két magyar játékos is tovább ment a 64 közé a férfiak mezőnyében. Fucsovics Márton és Balázs Attila is sikerrel vette az első akadályt. Előbbi a negyedik helyen kiemelt oroszt győzte le, aztán Marci még ennél is tovább ment, jelenleg már a nyolcaddöntőre készülhet, de lassan kezdjük megszokni, hogy néha-néha jön egy nagyobb villanás tőle és erre felkapja a fejét mindenki.

Ami Balázs Attilát illeti, ő Roberto Bautista-Agut ellen esett ki a következő mérkőzésén, de a nőknél, illetve mindkét nem részéről párosban is érdekeltek voltunk. Babos Timi sajnos már az első körben búcsúzott egyesben Ana Bogdan ellen, viszont Kristina Mladenovic oldalán párosban címvédőként egyenlőre szépen haladnak és már a negyeddöntő következik számukra.  A férfi párosoknál már nem örülhettünk most ennyire a 64 között volt a végállomás Fucsovics és társa Cameron Norrie számára.

Egy esélyessel kevesebb:

A női mezőnyben ha Serena Williams pályára lép, vele mindig számolni kell akármilyen formában is legyen. Most azonban másképpen alakultak a dolgok, alapvetően nem ő lett volna fő esélyes ezen a borításon, ráadásul kénytelen volt visszalépni még a második forduló előtt. Mindezt egy Achilles-ín sérülésnek köszönheti, ami miatt igazából már sétálni sem tudott rendesen.

A sajtótájékoztatóján kiderült, hogy legalább 4-6 hét lesz a felépülés, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen annyi az idei szezonjának. Mint az utóbb kiderült, nem az első Kristie Ahn elleni meccsen szerezte a sérülést, már a US Openen is voltak ezzel problémái. 23 alkalommal nyert eddig Grand Slam tornát, de a rekord egyenlőre mégsem az övé, Margaret Court áll az élen 24 sikerrel még mindig, ezt pedig idén sem tudja így már beállítani.

Gaston menetelése:

Nem sokan ismerték eddig a 20 éves srác nevét, de most tett róla, hogy jó páran megjegyezzék. A második fordulóban kikapott tőle a nála jóval esélyesebbnek tartott Yoshihito Nishioka, majd jött az igazán nagy meglepetés, miután három órán és 10 percen keresztül játszott Stan Wawrinka ellen, majd öt szettben le is győzte azt. Főleg az utolsó játszma volt az igazán durva, hiszen 6-0-val zavarta le.

Volt már kiemelkedő eredménye korábbról, párosban a juniorok között nyert Australian Opent 2018-ban Clément Tabur oldalán. A franciáknak így tehát volt kiért szorítani, hiszen a hazaiak közül a legjobb 16 között egyedül ő maradt állva, ráadásul a jó szériája úgy tűnt tovább folytatódhat. A nyolcaddöntőben egy öt szettest vívott meg, ezúttal a friss US Open győztes Dominc Thiem ellen, aki 2-0-ra vezetett, de végül nagyon megszenvedett a továbbjutásért. Gaston tehát kiesett, de felhívta magára a figyelmet.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás