promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igazi nagyágyút ültet a jégkorong-válogatott kispadjára a szövetség!
Borítókép:  Sean Simpson. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache.
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A svájci válogatottal világbajnoki ezüstérmes kanadai Sean Simpsont nevezték ki a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának.

Hétfői bejelentése szerint a magyar szövetség (MJSZ) két évre szóló szerződést kötött a 60 esztendős szakvezetővel.

Simpson 2013-ban vezette második helyig a vb-n a svájci válogatottat, emellett nyert Spengler Kupát a kanadai nemzeti együttessel, és volt svájci bajnok a Zug, valamint német bajnok a München Barons kispadján, míg a Bajnokok Ligájában a Zürich Lionsszal bizonyult a legjobbnak.

„Klub- és válogatott szinten is sikereket ért el, ez döntött mellette. Egy szimpatikus, nagy tudású, jól felkészült szakemberről van szó, akitől azt várjuk, hogy újra építsen fel egy harcias, nyerni akaró, magyar virtusú csapatot”

– mondta az új kapitányról Vas Márton, a szövetség általános igazgatója.

Sean Simpson szeptember végén érkezik Magyarországra. Az első hetekben a mérkőzéseket járva ismerkedik majd a csapatokkal, játékosokkal, és – amennyiben a körülmények lehetővé teszik – a novemberi felkészülési tornán bemutatkozhat a válogatott kispadján.

Az eddigi szövetségi kapitánynak, a finn Jarmo Tolvanennek három év után áprilisban köszönte meg a közös munkát az MJSZ. A finn edző 2017 augusztusában vette át a férfiválogatott irányítását, első szezonjában hazai rendezésű divízió I/A világbajnokságon vezethette a csapatot, amely a feljutásról drámai körülmények között – a britekkel játszott mérkőzés vége előtt 15 másodperccel kapott góllal – maradt le. Egy évvel később a finn szakvezető egészségi okok miatt nem tudott részt venni a kazahsztáni vb-n, míg az idei ljubljanai torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.


A magyar együttes ugyanakkor februárban sikerrel vívta meg az olimpiai selejtezőt Nottinghamben, így még versenyben van a pekingi olimpiai szereplésért. Az utolsó kört – a tervek szerint – jövő augusztusban rendezik Rigában. Tolvanen első szezonjában az U20-as válogatottat is vezette, amely akkor kiesett a divízió I/A-ból – írja összefoglalójában a távirati iroda.

Sean Simpson
A szakember 1960-ban született Nagy-Britanniában, de Kanadában nőtt fel és ismerkedett meg a jégkoronggal. Az 1980-as NHL-draft hetedik körében választotta ki a Chicago Blackhawks, ám az elitligában nem szerepelt. Két AHL-es év és a Calder Kupa megnyerése után átköltözött Európába, ahol megfordult Hollandiában, Svájcban, Ausztriában és Olaszországban is. Időközben bemutatkozott a kanadai válogatottban.
1991 óta dolgozik edzőként, fokozatosan járta végig a ranglétrát. Svájcban a Lyss és a Zug korosztályos együttesét vezette, aztán utóbbi felnőttcsapata mellett volt másodedző, megbízott, majd kinevezett vezetőedző. 1998-ban irányításával a Zug története első és azóta is egyetlen bajnoki címet szerezte meg. 1999-ben Németországba költözött, a München Barons vezetőedzője lett, és rögtön az első évében DEL-aranyérmet akasztottak a nyakába. Három müncheni év után következett a Hamburg, majd 2003-ban visszatért korábbi sikerei színhelyére, ismét a Zug trénere lett. Időközben a kanadai válogatottnál is bekerült az edzői stábba Lotto- és Spengler-kupákon. A 2007-es vb-n a fehérorosz válogatott másodedzőjeként dolgozott. A következő szezonban szövetségi kapitányként nyerte meg a Spengler-kupát Kanadával. Öt idény után Svájcon belül váltott, a Zürich Lions vezetőedzője lett, rögtön első évében BL-győzelmet aratva, ekkor a svájci liga legjobb edzőjének is megválasztották.
A 2010-es vb előtt nevezték ki a svájci válogatott szövetségi kapitányává, ezt a posztot 2014-ig töltötte be. 2013-ban a modern kor addigi legjobb szereplését érte el a csapattal, hiszen világbajnoki ezüstéremig meneteltek. Egy évvel később Szocsiban, a téli olimpián a 9. helyen végzett Svájc.
2014 őszétől a KHL-es Lokomotiv Jaroszlavl trénereként dolgozott, de kilenc meccs után távozott Oroszországból. Visszatért Svájcba, a Kloten edzője és általános igazgatója lett, másfél idényt követően, a klub tulajdonosváltása után távozott. Ismét Németország következett az Adler Mannheim élén. Az első idényben az alapszakasz második helyéig jutott az együttes, de a rájátszás első köre jelentette a végállomást. 2017 decemberében távozott a klubtól. A legutóbbi szezonban a svájci Fribourg-Gotteron tanácsadója volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás