promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
F1: Pierre Gasly nyerte az őrült Olasz Nagydíjat
Borítókép:  Luca Bruno / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

21 körig a normál mederben folytak az események, utána viszont a feje tetejére állt minden. A fiatal srácok megkapták a nagy lehetőséget, és éltek vele.

A 71. Olasz Nagydíj rajtját a címvédő Lewis Hamilton várhatta az első rajtkockából, miután megnyerte az időmérő edzést csapattársa Valtteri Bottas előtt. A rajt után mindenki nagyobb gond nélkül eljött, Bottas viszont nagyon megszenvedte az elejét. Egy elrontott rajt után folyamatosan bukta a pozíciókat. Mint az később kiderült, a finnek a hűtéssel is akadtak gondjai, nem volt meg igazán a tempója utána sem.

A Red Bullok sem lehetettek ekkor boldogok, Max Verstappen is hátrébb csúszott, Alexander Albon pedig a 15.helyig esett vissza miután Gasly meglökte egy kicsit. 

A Ferrari balszerencséje is tovább folytatódott, Sebastian Vettel eleve csak a 17. helyről indult, de 7 kör után fékproblémák miatt volt kénytelen kiállni, mint kiderült ez csak a kisebbik gondjuk volt.  Mindenki egy kiállásos stratégiát várt, ám Kevin Magnussen kiesése után a 21. körben bejött a biztonsági autó, mivel túl sok olaj folyt a pályára, majd innen indult el az őrület.

Bár Charles Leclerc a 4. helyig előre jött egy jó taktikával, a 25. körben később rommá törte az autóját piros zászlót okozva ezzel, Hamilton és Giovinazzi pedig 10 másodperces Stop/Go büntetést kapott mert a műszaki mentés miatt zárva volt a box mikor kijöttek. A jelzés nehezen volt észrevehető, ők pedig mindketten figyelmen kívül hagyták akkor. A büntetések egyébként csak úgy röpködtek, mivel Albon is kapott egy 5 másodpercet még korábban.

Az újraindítás újabb szabályainak értelmében állórajt következett, az első két sorban pedig olyan neveket láthattunk melyeket általában nem szoktunk. Hamilton mellől Stroll, mögülük pedig Gasly és Raikkönen várták az újabb rajtot. Az Alpha Tauri pilótája ezt jól kapta el és élete legnagyobb lehetősége előtt állt, amikor az élre került. Mindeközben még egy nagy név szállt ki a meccsből, Verstappen technikai hiba miatt adta fel a futamot.

Az élmezőny szokásos tagjai közül Albon hátul ragadt, Hamilton mentette a menthetőt, Bottasnak pedig bár gondjai voltak, hozott pontokat a csapattársán. Az utolsó 10 körben Gasly mögött Carlos Sainz rákapcsolt és próbálta ledolgozni a hátrányát, mindketten első futamgyőzelmükre hajtottak, azonban a spanyol nem tudott már annyival gyorsabb lenni. A különbség nagyon kicsit volt a végén, de ez is kevés volt, így a francia nyerte az üldözést, mögöttük pedig Lance Stroll jött be harmadiknak.

Az Alpha Tauri 2008-ban még Toro Rosso néven tudta megszerezni első futamgyőzelmét az azóta már négyszeres bajnok Vettel segítségével szintén Monzában. Pierre Gasly ezúttal úgy nyert pályafutása során először, hogy tavaly még a Red Bull pilótája is volt mielőtt visszaküldték volna a fiókcsapathoz és ezzel az első francia futamgyőztes lett 1996 óta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás