promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Dinamo Zagreb kapitánya lesz a Fradi nagy nyári igazolása?
Borítókép:  Arijan Ademi, a Dinamo Zagreb csapatkapitánya a török Fenerbahce ellen lépett pályára egy El-mérkőzésen, 2018. október 29-én. Forrás: AFP/Bulent Kilic.
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az elmúlt néhány átigazolási szezonhoz képest nem sok átigazolási pletyka szivárgott eddig ki az Üllői út 129-ből. Most megpróbáltuk összerakni a képet arról, hogy ki is lehet az a játékos, akiről a Fradi elnöke, Kubatov Gábor beszélt.

A Ferencvárosi Torna Club magabiztosan, tizenhárom pont előnnyel nyerte meg a magyar labdarúgó-bajnokság 2019/2020-as szezonját, de természetesen nincs megállás: a budapesti zöld-fehérek is készülnek a következő idényre. A klub vezetősége mindenképpen egyben akarja tartani a csapat gerincét, de új futballistákra is szükség van. Egy fontos lépést már tett a Fradi: megvásárolták a Sahtar Donyecktől Olekszandr Zubkovot. Sőt, az együttes két kiváló kapusa mellé leigazolták, a korábban a Liverpoolban is szereplő, Bogdán Ádámot.

Feltehetőleg nem csak két játékossal erősít a Fradi. Az utóbbi napokban az Üllői129.hu – albán újságokra hivatkozva – írta meg, hogy a Ferencváros megveszi a Lokomotív Zagreb játékosát, Myrto Uzunit. Érdekesség, hogy a Nemzeti Sport Online is érdeklődött a Ferencvárosnál Uzuni átigazolásának híréről, 

a klub sajtóosztálya pedig az Üllői129.hu-s bejegyzést ajánlotta az NSO szerkesztőinek figyelmébe.

Július 10-én éppen ennek a szurkolói portálnak adott interjút Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke. Az interjúban sok mindenről szót ejtett, egy gondolatot emelnénk ki:

„Érezzük azt, hogy a nemzetközi szerepléssel egy csomó kapu megnyílt előttünk is, bár még az elején tartunk, de hadd áruljam el, egy olyan csapat kapitányával is tárgyalunk, akire korábban gondolni sem mertünk volna. Képzeljük el az érzést, amikor ez a csapatkapitány, azt mondja, hogy a Ferencváros egy jó hely, szívesen játszana inkább nálunk. Remek stadionja van egy gyönyörű városban, kiváló edzőközponttal és a munka is előremutató. Ezt mi nyilván tudjuk, érezzük, de az, hogy mások is így látják, na, az már valami. Azt gondolom, hihetetlenül sokat fejlődtünk, sokat léptünk előre az elmúlt 10 évben”.

Ezen információ birtokában néztünk szét a környező országok nagycsapatai között, egyúttal forrásainkat is megkérdeztük, így végül a Dinamo Zagreb csapatkapitánya, a középpályán bevethető Arijan Ademi akadt fenn a rostán, aki a 2019-es BL-selejtező visszavágóján gólt rúgott az Üllői úton (2:00-tól):

Pontokba szedtük, hogy mi alapján gondoljuk azt, hogy róla beszélt Kubatov Gábor:

  • a jelenlegi Dinamo Zagreb szintjét még nem éri el a Ferencváros, a horvát bajnoknál rendszeresen pályára lépő játékos leigazolása fel sem szokott merülni magyar csapatoknál.
  • Arijan Ademi már 29 éves, és a Dinamónál inkább a fiatalokra építik a csapatot.
  • a bajnokság aktuális szezonját megnyerő Dinamót megviselte a koronavírus-járvány, ráadásul „áll a bál” a horvát kirakatcsapatnál:
  1. március végén a horvát klub korábbi elnöke, a jelenleg tanácsadóként dolgozó Zdravko Mamic a Facebookon akadt ki, amiért a csapat nem vállal szolidaritást a tavasszal kialakult helyzetben. 
  2. a vezetőség a vészhelyzetben költséget akart csökkenteni, mégpedig oly módon, hogy a játékosok és a szakmai stáb tagjai fizetésének harmadát átutalja márciusban, a másik harmadát fél év múlva, a harmadikról pedig le kellett volna mondaniuk. Ám Arijan Ademi csapatkapitányként a futballisták, Nenad Bjelica vezetőedző a stáb nevében utasította vissza a kérést.
  3. válaszul a vezetők a vezetőedző kivételével a teljes stábot kirúgták. Sőt, Mamic a legnagyobb közösség oldalon írta meg Bjelica elnök fizetésének összegét.
  4. néhány héttel később Nenad Bjelicát is kirúgta a Dinamo Zagreb vezetősége, és Igor Jovicevicet nevezték ki a helyére.
  5. a csapat – a szokásoknak megfelelően – megabiztosan megnyerte a bajnokságot, ám az edzőnek csak hét meccs jutott a kispadon...
  • 2019 nyarán kölcsönözte ki ukrán csapatától Danilo Ignatyenkót a Ferencváros, akit aztán a téli szünetben lecserélt a Svájcból visszahozott, kispesti kötődésű Vécsei Bálintra. Szergej Rebrov, az FTC vezetőedzője fokozatosan építi be játékosát a csapatba, ám a szurkolók egy részének véleménye szerint Igor Haratin és Sigér Dávid mellé mindenképpen szükség lenne egy olyan középpályásra, aki kreatív, hatékonyan tudja segíteni a támadásokat, képes gólokat szerezni, gólpasszokat kiosztani. (Arijan Ademi a 2019/2020-as idényben – minden sorozatot figyelembe véve – öt gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki.) És ne feledjük, rendelkezik azzal a nemzetközi rutinnal, ami segítheti a Fradi eredményesebb kupaszereplését.
  • ugyan nem tartozik szorosan a labdarúgáshoz, ám Horvátországot és legfőképp a fővárost nagyon megviselte a március 22-i földrengés, ami nagy károkat okozott.

Nem hagyhatjuk ki, hogy a Transfermarkt (a játékosok értékeit bemutató legismertebb portál – bár az vita tárgyát képezi, hogy mennyire valósak az oldalon szereplő adatok) 5,5 millió euróra (nagyjából 1,9 milliárd forintra) becsüli Arijan Ademi értékét, aki csapatának ötödik legértékesebb játékosa, és szerződése 2023. június 30-ig köti klubjához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás