Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Így reagált Mourinho arra, hogy indulhat a BL-ben a Manchester City

Így reagált Mourinho arra, hogy indulhat a BL-ben a Manchester City

Sport & Szabadidő

Így reagált Mourinho arra, hogy indulhat a BL-ben a Manchester City

Sport & Szabadidő

HZS 20:20

Gyalázatosnak minősítette José Mourinho a Nemzetközi Sportdöntőbíróság azon döntését, miszerint a Manchester City mégis indulhat a Bajnokok Ligájában.

Nagy port kavart a sportvilágban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) minap hozott döntése. A CAS ugyanis felülbírálta az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) korábbi, 2020 februárjában hozott ítéletét, amely szerint a pénzügyi fair play (hogy mi is az az FFP, arról röviden oldalt olvashatsz) megsértése miatt kizárja a Bajnokok Ligájából a Manchester City együttesét. 

A CAS felülvizsgálata azonban arra jutott, hogy a Manchester City nem játszott ki a pénzügyi fair play szabályait, a büntetést pedig nem megalapozott vádak alapján hozták. A szervezet még a Ctiyre kiszabott 30 millió eurós bírságot is lecsökkentette. Az angol sztárcsapat tehát indulhat a BL-ben és büntetésként (a klub hátráltatta az UEFA pénzügyi vizsgálóbizottság munkáját) „csak" 10 millió eurót kell befizetnie.

A Manchester City háza táján üdvözölték a döntés, Guardiola boldogságának adott hangot, azonban mások, mint José Mourinho is kritizálta a CAS ítéletét. A Tottenham edzője úgy látja, minden szempontból gyalázatos döntés született.

„Amennyiben a Manchester City nem bűnös, szégyenletes, hogy milliós büntetést kapott. Ha nem vagy bűnös, ne kapj büntetést. Fordítva: ha bűnös vagy büntetés kellene kapnod. Szóval ez egy gyalázatos döntés, egy katasztrófa" – fogalmazott az ESPN szerint a portugál szakember.

Borítókép: MICHAEL REGAN / POOL / AFP

A Financial Fair Play (FFP) azaz pénzügyi fair play az UEFA által, a klubok gazdasági műkédésére vonatkozó szabályozása. Ennek lényege röviden: egy adott csapatnak nem lehet több a kiadása, mint a bevétele. Azaz „ne nyújtózkodjon tovább egy klub, míg a takarója ér". Az UEFA az FFP-t sosem egy, hanem hároméves időszak alapján vizsgálja.

Mint a keresztlabda.hu írja,

„a szabály úgy szól, hogy a csapatoknak a vizsgált három éves periódusban maximum 30 millió eurós vesztesége lehet, amennyiben a tulajdonos ebből 25 milliót saját tőkéből fedezz. Így maximum 5 millió lehet a veszteség. Egy év mindig lehet kiugróan negatív, azzal még nincs gond, de mindegyik időszakban figyelni kell rá, amíg az a kiugró szezon el nem tűnik a számításból."

A Manchester City esetében az volt a vád, hogy az angol csapat átverte az UEFA-t, kijátszotta a szabályozást.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria