promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szentpétervári csoda: 77 évet vártunk erre a győzelemre! – videók
Borítókép:  a csodára készülő magyar jégkorong-válogatott. Forrás: AFP/Yuri Kuzmin.
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Négy éve, 2016. május 14-én a magyar jégkorong-válogatott történelmi győzelmet aratott a sportág elitosztályában.

A magyar jégkorong-válogatott mindig is egy különleges sziget volt a magyar sportban. Talán ez egyetlen olyan csapat, amely még akkor sem adja fel a mérkőzést, ha történetesen éppen a legjobbak (Finnország, Kanada, USA) ellen lép jégre.

Az elmúlt tizenkét évben háromszor is átéltük a csodát. 2008-ban Japánban, egészen pontosan Szapporóban sikerült megnyerni a B csoportos világbajnokságot, és ezzel a legjobbak közé kerülni. Svájcban mérkőzést nem nyert a csapat (és végül kiesett az elitligából), így is felejthetetlen élményt okozott a szurkolóknak. A drukkerek szurkolása pedig ámulatba ejtette a világot.

2015-ben Krakkóban megint összejött a hőn áhított feljutás.

2016 májusában Oroszországban (Moszkvában és Szentpéterváron) rendezték az A csoportos világbajnokságot. Már a részvétel is hatalmas sikernek számított, ám titkon mindenki abban reménykedett, hogy egy esetleges (szentpétervári) győzelemmel meg lehetne hosszabbítani az élvonalbeli tagságot.

A franciák, és esetleg a szlovákok estek bele abba a kategóriába, amely válogatottak ellen az esetleges győzelem összejöhet. Azonban ezt a két csapatot nem sikerült legyőzni. A tornára kiutazó mintegy 1000 magyar szurkoló minden mérkőzésen frenetikus hangulatot teremtett, hiszen a játékosok szívüket, lelküket kitették a mérkőzéseken.

Ilyen előzmények után érkeztünk el a torna csoportkörének utolsó előtti mérkőzéséhez, ekkor egy mentálisan, rossz csapatkohézióban lévő Fehéroroszország ellen kellett pályára lépniük a srácoknak. A magyar válogatott tagjai – felrúgva a papírformát – magabiztos, 5-2-s győzelmet arattak a stabil A csoportos belaruszok felett.

[[galeria]]

A győzelem azt jelentette, hogy a magyar jégkorong-válogatott 77 év után (Magyarország–Belgium 8-1, 1939) nyert először mérkőzést az elit-vb-n. Azonban ez az eredmény nem volt elég ahhoz, hogy Rich Chernomaz tanítványai kiharcolják a bennmaradást.

A csodaszámba menő győzelmet követő – jelen sorok írója is csatlakozott az ünneplő magyar szurkolókhoz – szentpétervári éjszakában történteket pedig fedje jótékony homály.

A mérkőzés rövid összefoglalója:

A teljes mérkőzés:

Így ünnepeltek a magyar szurkolók Szentpéterváron – egy orosz néző szemszögéből:

A film, amely bemutatja, hogyan élték meg a magyar játékosok és szakemberek a világbajnokságot:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás