promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Korlátlan számú légiós, bértömeg-szabályozás – változtat az MLSZ
Borítókép:  Nepszava
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Magyar Labdarúgó Szövetség a január végi elnökségi ülésén több, az első- és másodosztályt is érintő változtatást hozott, amelyek a 2020–2021-es idényben már életbe lépnek. Ezeket vesszük most sorra.

A Magyar Labdarúgó Szövetség január végén, az elnökségi ülést követően döntött. Több olyan új szabály alkotott meg, amelyek 2020/2021-es idényben léphetnek. Erről tartott sajtóbeszélgetést az MLSZ, s most ezeket vesszük szépen sorba. Nézzük mi és hogyan változik.

  • Az NB I-ben a keretek létszámát 25 főben maximalizálják. Ennyi játékos kaphat A-s versenyengedélyt. A keret csak U19-es és annál fiatalabb játékossal bővíthető.
  • Jön a bértömeg-szabályozás. Ez a következőt jelenti: a sportágon kívüli bevételek (jegy-, merchandising- és marketingbevétel, szponzoráció, televíziós közvetítésekből és szerencsejátékból származó bevétel) 70 százaléka költhető személyi kiadásokra – ebbe beletartozik a játékosok, a takarítók, a személyzetet bére.
  • Már nem korlátozzák a légiósok számát az NB I-ben (eddig csapatonként tíz volt az engedélyezett.) Az NB II-ben azonban lehet légiósokat szerződtetni, de ebben az esetben azonban az adott klub elesik az MLSZ 2,4 milliárd forintos normatív támogatásának ráeső részétől.
  • Az NB I-es klubok normatív támogatási kerete 400 és 600 millió forint között alakul a 2020/2021-es idényben. Ez lehet több is (nagyjából 50-50 millió forinttal), ha többségében hazai játékosokat, illetve az U21-es magyar játékosokat játszat egy adott klub. De csak akkor fizet a szövetség, ha fiatal játékosának a pályára lépésével együtt pontot is szerez a csapat.
  • Változik az utánpótlás-bajnokságok rendszere. A cél, hogy a tehetségesebb gyerekek magasabb korosztályokban szerepeljenek. Illetve lesz lehetőség arra, hogy az NB I-es klubok indíthassanak csapatot az NB III-ban.
  • A Magyar Kupában a következő idényben minden párharc egymeccses lesz. Mindig az alacsonyabb osztályú csapat lesz a pályaválasztó. A döntőnek pedig minden évben a Puskás Aréna adna otthont.
  • Szeretnék a 2020–2021-es idénytől bevezetni a videóbírót.

(Forrás: MTI, NSO)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás