Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Vigyázat, fociszurkolónak lenni néha veszélyes!

Vigyázat, fociszurkolónak lenni néha veszélyes!

Sport & Szabadidő

Vigyázat, fociszurkolónak lenni néha veszélyes!

Sport & Szabadidő

HZS 21:21

Egy tanulmány kimutatta, hogy intenzív fizikai stresszt élnek át focidrukkerek, miközben kedvenc csapatuk meccsét nézik, sőt, könnyen történhet szívroham is.

Egy tanulmány kimutatta, amit eddig is tudtunk, hogy focidrukkernek lenni bizony következményekkel jár. A győzelem vagy a vereség nemcsak emocionális téren hat az egyénre, de a szurkolás a fizikai állapotra is kihat. A BBC közölte az Oxfordi Egyetem felmérését, amely rámutatott, hogy nincs különbség a női és férfi drukkerek szervezetének működésében. Ahogy az is kiderült, hogy egy átlagos szurkolónál is felfedezhetők a stressz tünetei – persze nem extrém mértékben.

A felmérést a 2014-es brazíliai világbajnokság három mérkőzésén végezték negyven szurkoló bevonásával. Ezek közül az egyik „mintavétel” a 7-1-es végeredményt hozó Németország–Brazília találkozó volt. Nem csoda, hogy voltak olyan szurkolók, akiknek kortizolszintjük az „egekben volt”, ettől pedig

  • nő a vérnyomás,
  • összehúzódnak az erek,
  • és károsodhat a meggyengült szív.

A kutatás vezetője, Martha Newson elmondta, hogy a feszültséget némely szurkoló humorral vagy öleléssel próbálta levezetni. Egyúttal úgy véli, hogy érdemes lenne a mérkőzés után nyugodt környezetet teremteni: csökkenteni a fényeket, kellemes zenét játszani.

Borítókép: FELIPE BELTRAME / NURPHOTO