promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Maraton: az első ember, aki véghezvitte a lehetetlent – videó
Borítókép:  Eliud Kipchoge a célbaérkezést követően. Forrás: AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A maratonfutás jelenlegi királya, Eliud Kipchoge megdöntötte a kétórás álomhatárt.

Eliud Kipchoge már tavaly, Berlinben közel került ahhoz, hogy két óra alatt fussa le a 42 195 méteres távot, ám akkor 2:01:39-es idővel ért célba – ezzel világrekordot döntött. Akkor a következőket nyilatkozta:

„Ez egyáltalán nem a pénzről szól, egyszerűen be akarom bizonyítani az embereknek, hogy nincs lehetetlen.”

Szombat délelőtt a bécsi Práter környékén kialakított 9,6 kilométeres körpályán minden adott volt, hogy sikerüljön áttörni az álomhatárt. A szervezők a kanyarokat bedöntötték, miközben a táv alatt 41 iramfutó váltotta egymást, ezzel is segítve Kipchogét. Ez utóbbi miatt nem lehet hivatalos a világcsúcs, mert a nemzetközi szervezet szabályaival ellentétes az, hogy iramfutók segítségét igénybe lehessen venni.

A történelmi idő végül is megszületett, ugyanis Eliud Kipchoge 1:59:40 alatt teljesítette a maratoni távot. Szakértők szerint azzal, hogy bedöntötték a kanyarokat 13 másodpercet jelentett a végelszámolásnál. Ez az idő azt jelenti, amellett, hogy senki sem futott még ennyire gyorsan, hogy Kipchoge átlagosan 17 másodperc alatt futott le 100 méter 422-szer (!) egymás után.

A maratonfutás végtelenül szerény kenyai olimpiai bajnoka a következőket mondta a célbaérkezést követően:

„Megcsináltam. Ezzel bebizonyítottam, hogy nincs lehetetlen, és remélem, hogy ezek után többen is véghez tudják ezt vinni. Nagyon elfáradtam, kemény futás volt. Köszön az iramfutóknak, hogy segítettek. Ez a siker rengeteget jelent Kenyának.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás